PEMULIHAN ekonomi negara ketika wabak Covid-19 melanda mungkin lebih baik jika pentadbiran Tan Sri Muhyiddin Yassin yang memberikan pelbagai bantuan kepada rakyat tidak terbeban dengan hutang serta liabiliti tambahan akibat skandal 1MDB.

Ahli Majlis Tertinggi Pimpinan Bersatu, Dr. Muhammad Faiz Na’aman berkata, memang betul banyak negara sedang merangkak memulihkan ekonomi mereka setelah dihentam teruk oleh wabak Covid-19 daripada awal tahun lepas hingga ke hari ini.

‘’Tetapi bezanya Malaysia terpaksa menanggung kerugian berganda apabila dalam waktu yang sama terpaksa membayar hutang 1MDB sebanyak RM41.36 bilion.

‘’Bukan itu saja, kerajaan Perikatan Nasional (PN) di bawah kepimpinan Perdana Menteri Kelapan (Muhyiddin)  turut mewarisi jumlah keseluruhan hutang negara lebih daripada RM1 trilion yang terhasil sejak kerajaan BN dahulu.

‘’Ini fakta yang pernah diumumkan oleh Menteri Kewangan, Senator Tengku Zafrul Abdul Aziz, April tahun ini. Maka sudah pasti ia turut memberi kesan terhadap pemulihan negara serta kesejahteraan rakyat marhaen,’’ katanya.

Beliau berkata demikian melalui artikel dalam portal Malaysiakini, hari ini.

Sehubungan itu, Dr.Muhammad Faiz menyifatkan, tindakan ‘meratib’ nama dan cuba menyalahkan langkah-langkah mengekang penularan Covid-19 seperti Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang terpaksa diambil kerajaan pimpinan Muhyiddin lalu adalah sikap terdesak pihak yang pernah beliau labelkan sebagai ‘binatang politik’ kerana menangguk di air keruh ketika negara terlibat dalam ‘perang global’ menentang virus maut tersebut.

‘’Malah ‘sikap munafik’ Najib makin terserlah apabila beliau sendiri pernah secara terbuka mencadangkan kerajaan PN melaksanakan PKP atau lockdown paling ketat seperti yang pernah dibuat ketika awal tahun 2020.

‘’Kesan besar langkah itu walaupun positif untuk mengawal penularan Covid-19 namun ia memberi impak drastik terhadap ekonomi rakyat. Oleh kerana itu ia tidak diulangi lagi agar wujud keseimbangan antara ekonomi dan kesihatan rakyat,’’ katanya.

UMNO Najib pasport kebangkrapan
NAJIB RAZAK

Sambil mengecam tindakan Najib yang dianggap tidak lekang ‘meratib’ nama Muhyiddin sejak didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur  terhadap kesemua tujuh pertuduhan melibatkan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (hasil wang rakyat) pada 27 Julai 2020, Dr.Muhammad Na’aman berkata, Najib boleh memberikan 1,001 alasan dalam media sosial kononnya dianiaya.

‘’ Namun hakikatnya sebagai Perdana Menteri Keenam Malaysia ketika skandal antarabangsa melibatkan wang negara itu kecoh seluruh dunia, Najib adalah watak paling berkuasa untuk menghalang campur tangan broker seperti Jho Low dalam urusan bisnes pelaburan syarikat proksi kerajaan seperti 1MDB,’’ dakwanya.

Dalam tulisan itu juga, Dr.Muhammad Na’aman turut menegaskan, rakyat tidak lupa bahawa Najib juga sedang dituntut pembayaran tunggakan cukai RM1.69 bilion dan anaknya pula RM37.6 juta oleh LHDN melalui mahkamah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here