BEKAS Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO Tengku Razaleigh Hamzah mengingatkan Barisan Nasional (BN) supaya tidak terlalu yakin dengan kemenangan besarnya dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November lalu.

Beliau berkata, UMNO tidak seharusnya “terperdaya” kerana ramai rakyat Melaka yang tidak keluar mengundi sehingga peratus keluar mengundi hanya  326,068 undi atau 65.8% daripada pemilih berdaftar di negeri itu.

Tengku Razaleigh atau lebih dikenali sebagai Ku Li berkata, pengundi lebih rela “tunggu dan lihat” menjelangnya PRU nanti yang dijangka diadakan tahun depan.

“Saya tidak katakan Melaka akan mengadakan satu lagi pilihan raya (negeri) bersama dengan pilihan raya umum bagi Parlimen juga. Tetapi saya katakan bahawa mereka merasakan bahawa ini adalah pilihan raya kecil berbanding pilihan raya besar yang akan menggerakkan segalanya selepas PRU15.

“Tetapi ia adalah amaran jelas kepada semua, termasuk dalam UMNO. Jangan terlalu yakin. Anda mungkin mempunyai sokongan kuat di beberapa bahagian di Melaka. Di peringkat persekutuan anda mungkin berdepan kumpulan anti-BN, (sentimen) anti-UMNO yang kuat berkembang dan akan memberi kejutan serta kekecewaan apabila tibanya PRU15,’’ kata kepada portal Free Malaysia Today.

Pekembar UMNO 1946
TENGKU RAZALEIGH HAMZAH

Peringatan Ku Li itu dilakukan berikutan keghairahan beberapa pemimpin UMNO yang mendesak supaya PRU-15 diadakan secepat mungkin. Gesaan itu dibuat selepas UMNO mencatatkan kemenangan dua pertiga dengan menguasai 21 daripada 28 kerusi Dewan Undangan Negeri yang dipertandingkan di PRN Melaka.

Tengku Razaleigh seterusnya mengingatkan, BN menang dengan margin tipis di beberapa kerusi di Melaka dengan majoriti kurang daripada 1,000 undi dan memberi amaran pengundi mungkin tidak bersama dengan gabungan itu sekiranya ia gagal menunjukkan prestasi baik.

Beliau berkata, BN tidak boleh menganggap kemenangan besar di Melaka itu sebagai “undi percaya” pengundi terhadap parti itu sambil menjelaskan bahawa gabungan itu memperolehi kurang 40 peratus daripada jumlah undi.

“Kita akan tersilap besar jika kita menganggap bahawa majoriti dua pertiga adalah “undi percaya” untuk parti. Saya fikir kita perlu bekerja keras dan berhati-hati,’’ katanya.

Ku Li menegaskan, UMNO perlu melalui proses transformasi secara berterusan dan kepimpinan UMNO diberi terlalu banyak kuasa.

Katanya, ini menyebabkan mereka terpisah daripada hakikat di peringkat akar umbi apabila pemimpin menjadi lebih elitis, yang akan menghakis sokongan terhadap UMNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here