HANYA seramai 8,733 anggota dan pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) di seluruh negara setakat ini menerima dos vaksin penggalak (booster) Covid-19.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, jumlah itu merangkumi kira-kira 7.6 peratus daripada keseluruhan 106,352 anggota dan pegawai PDRM. 

Menurut beliau, jumlah itu walaupun kecil bukan disebabkan anggota dan pegawai PDRM menolak suntikan vaksin penggalak berkenaan sebaliknya sedang menunggu giliran seperti diperuntukan Kementerian Kesihatan (KKM).

Jelasnya, PDRM sentiasa menggalakkan anggotanya mengambil vaksin Covid-19 termasuk suntikan penggalak dan setakat ini tiada kes anggota atau pegawai polis yang menolak suntikan vaksin tersebut.

“Kita sedang menunggu giliran daripada KKM untuk anggota dan pegawai yang masih belum menerima dos penggalak ini menerima suntikan tersebut dan biarlah proses pemberian itu mengikut seperti apa yang ditetapkan (daripada segi giliran).

“Ketika ini kita juga ke arah untuk mencapai 100 peratus anggota dan pegawai PDRM menerima suntikan vaksin Covid-19 melainkan yang melibatkan masalah-masalah perubatan atau tidak boleh menerima suntikan atas nasihat doktor,” katanya dalam sidang akhbar, hari ini. 

Beliau ditemui pemberita selepas menghadiri majlis penyampaian bantuan zakat kepada asnaf, balu, anak yatim dan pesara polis di Markas Pasukan Polis Marin Wilayah 1, Batu Uban, hari ini.

Dalam majlis itu seramai 40 orang masing-masing sembilan asnaf; dua balu; 20 pesara dan sembilan mualaf menerima sumbangan berupa bakul makanan bernilai RM100 dan wang tunai sebanyak RM200. 

Dalam perkembangan lain, Mazlan memaklumkan polis Pulau Pinang akan menerima sebuah ibu pejabat kontinjen (IPK) baharu yang akan dibina di daerah Timur Laut di sini. 

Katanya, pembinaan IPK baharu dengan anggaran kos RM300 juta itu sudah diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) dan kini dalam proses pemberian tender oleh Jabatan Kerja Raya (JKR). 

Tambah beliau, pembinaan IPK baharu iti kelak bakal menyediakan kira-kira 200 unit rumah anggota dan pegawai PDRM selain turut dilengkapi pelbagai kemudahan dan fasiliti lain.

“Pembinaan IPK baharu ini juga menunjukkan kerajaan Pusat prihatin terhadap kebajikan anggota polis dan kita sangat berterima kasih atas keprihatinan ini.

“Dalam situasi di Pulau Pinang pula, IPK baharu ini sudah semestinya memberi kemudahan kepada anggota dan pegawai memandangkan kos sewa rumah adalah tinggi jika dibandingkan dengan elaun rumah yang diterima mereka,” katanya. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here