PENGUSAHA restoran yang tular dalam media sosial selepas menjual masakan kailan ikan masin berharga RM18 di Kepala Batas, Pulau Pinang akhirnya tampil memberi penjelasan.

Menerusi catatan yang dimuat naik di laman Facebook Anjung Ikan Bakar Nory, pengusaha berkenaan berkata, insiden itu mungkin berlaku akibat salah faham pekerjanya ketika menyediakan tempahan pelanggan.

“Kesilapan kami mungkin juruwang tersilap ‘key in’ harga hidangan saiz L (besar) atau mungkin pelanggan memesan saiz L, tetapi kru bahagian dapur sediakan kailan ikan masin itu dalam saiz S (kecil) berdasarkan gambar (yang tular).

“Jika pihak kami silap, boleh datang terus bertemu kami untuk menyelesaikan isu ini dan bukan ditularkan,” katanya menerusi laman Facebook Anjung Ikar Bakar Nory hari ini.

Papan tanda harga yang memaparkan harga makanan dan minuman di restoran Anjung Ikan Bakar Nory.

Turut dipaparkan menerusi catatan Facebook itu adalah penjelasan mengenai harga masakan kailan ikan masin mengikut saiz iaitu S berharga RM6; M (RM12) dan L (RM18) dengan memaparkan gambar menu restoran.

Dalam catatan sama pemilik restoran itu menambah, dengan penjelasan tersebut pihaknya berharap dapat menyelesaikan isu berkenaan dan memohon kerjasama pengadu terlibat menghubungi mereka.

Sebelum ini, seorang individu yang juga pelanggan di restoran berkenaan bertindak memuat naik menu kailan ikan masin yang dibelinya berharga RM18 untuk seorang makan

Perkara itu menjadi tular di dalam media sosial selepas ramai yang beranggapan harganya terlalu mahal dan tidak masuk akal.

Ekoran itu juga, Pejabat Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pulau Pinang bertindak mengeluarkan satu Notis Pengesahan Maklumat Barangan (NPMB) kepada pemilik restoran berkenaan semalam yang perlu dijawab dalam tempoh dua hari bekerja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here