KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) akan melaksanakan 10 peratus sampel saringan Covid-19 secara mingguan dengan kaedah penggiliran kepada murid sekolah rendah pada setiap Rabu pada hari persekolahan.

KPM telah membekalkan kit ujian kendiri Covid-19 ke sekolah rendah di bawahnya bagi memastikan ujian saringan dapat dilaksanakan sebagaimana tatacara pelaksanaan ujian kendiri yang terkandung dalam Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 3.0.

Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr. Mohd. Radzi Md. Jidin berkata, KPM akan mengeluarkan surat pemakluman berkenaan pelaksanaan saringan bergilir Covid-19 untuk murid sekolah rendah yang perlu dilaksanakan pada setiap Rabu.

“Kami juga menyarankan agar ketetapan ini turut terpakai di semua sekolah rendah dan institusi pendidikan swasta yang berdaftar di bawah KPM,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Semalam, Menteri Kesihatan (KKM), Khairy Jamaluddin Abu Bakar mewajibkan murid sekolah rendah untuk menjalani ujian saringan Covid-19 mingguan secara bergilir, bagi mengelakkan wujudnya kluster pendidikan.

Beliau berkata, ujian terbabit adalah sebahagian daripada Strategi Pengujian Covid-19 Kebangsaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here