SEBANYAK 96 kes dilaporkan di Kelantan setakat ini dalam tahun ini berbanding 86 kes pada tahun lalu, sekali gus meningkat 8.1 peratus.

Menurut Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat, semua daerah menunjukkan peningkatan kadar kes terutama Kota Bharu dan Bachok.

“Kebanyakan kes berkenaan adalah melibatkan mangsa yang berumur bawah 18 tahun sama ada dengan teman lelaki atau pun suka sama suka.

“Jumlah berkenaan adalah yang dilaporkan kepada polis oleh ibu bapa serta pihak hospital.

“Kita menyeru kepada semua pihak untuk melaporkan perkara ini kepada polis jika berlaku kes seperti ini.

“Kesedaran ibu bapa sangat penting bagi memastikan kita dapat menghindari anak-anak daripada terjebak dengan perkara seperti ini,” katanya kepada pemberita di Pasir Mas, hari ini.

Shafien sebelum itu hadir pada Majlis Apresiasi Media bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kelantan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pasir Mas.

Mengulas lanjut, beliau berkata, sehingga November tahun ini, kadar jenayah di Kelantan menurun sebanyak 21.2 peratus berbanding dalam tempoh yang sama pada tahun lalu.

Katanya, indeks jenayah di Kelantan mencatatkan penurunan iaitu 1,652 kes berbanding 2,097 kes tahun lalu.

Sementara itu mengulas mengenai penubuhan Unit Media berkenaan, Shafien berkata, ia ditubuhkan untuk memberi pendedahan yang lebih tepat mengenai isu-isu semasa terutamanya yang sering ditularkan melalui laman-laman sosial.

Katanya, seramai lima anggota dan seorang pegawai ditugaskan untuk mengawal selia unit media berkenaan supaya masyarakat lebih faham dan jelas mengenai sesuatu isu terutamanya dalam dunia yang cukup pantas kini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here