Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin menandatangani buku Biografi Bergambar Abah Teguh ketika hadir ke Majlis Pelancaran Buku Biografi Bergambar Abah Teguh Tan Sri Muhyiddin Yassin di Kuala Lumpur, hari ini. GAMBAR: Warta Rakyat

BEKAS Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau berpegang teguh dengan prinsip yang dianjurkan oleh Islam iaitu amar makruf nahi mungkar.

Menurut beliau, jika melihat suatu kemungkaran berlaku, maka menjadi kewajipan untuk mencegahnya dengan niat untuk memperbetulkan keadaan walaupun ia mungkin mempunyai kesan ke atas pangkat dan kedudukan.

Bagi Muhyiddin, yang penting adalah melaksanakan amanah dan tanggungjawab di sisi Allah SWT dan kita sebagai hamba-Nya hendaklah sentiasa reda dengan ketentuan-Nya.

“Mungkin telah ditakdirkan oleh Allah SWT atas sebab prinsip perjuangan yang saya tegakkan bersama rakan-rakan seperjuangan yang lain, saya telah diberikan amanah yang lebih besar untuk memimpin negara di waktu pandemik.

“Saya diletakkan dalam suatu keadaan di mana saya perlu mengemudi negara dalam waktu yang paling sukar.

“Tidak pernah berlaku dalam sejarah negara kita, malah sejarah dunia sekalipun, terjadi suatu krisis yang mengancam nyawa dan kehidupan rakyat pada skala yang besar dan berlarutan untuk suatu tempoh yang panjang,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran buku ‘Abah Teguh Kita Bersama’ di Kuala Lumpur, hari ini.

Muhyiddin menambah, menjadi Perdana Menteri dalam tempoh pandemik merupakan satu episod yang paling sukar dalam sejarah politiknya.

Bukan sahaja berhadapan dengan krisis kesihatan dan ekonomi yang perlu ditangani dengan cermat, malah beliau turut menerima tekanan politik yang datang dari pelbagai sudut.

“Apapun, saya dan rakan-rakan dalam kabinet pada waktu itu telah cuba melakukan yang terbaik dengan memberikan keutamaan kepada usaha untuk menyelamatkan nyawa rakyat dan melindungi kehidupan mereka,” jelasnya.

Muhyiddin berkata, mungkin apa yang beliau lakukan sepanjang berkhidmat sebagai Perdana Menteri, walaupun hanya untuk satu tempoh yang singkat, mempunyai kesan yang agak mendalam kepada kehidupan rakyat.

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) itu memberitahu, mereka nampaknya menghargai apa yang beliau dan kerajaan pimpinannya lakukan untuk melindungi nyawa dan kehidupan mereka.

“Kerana itulah agaknya mereka memanggil saya Abah. Saya sendiripun tidak menjangkakan yang ramai orang baik tua atau muda memanggil saya dengan panggilan Abah.

“Ke mana-mana sahaja saya pergi orang panggil saya Abah. Saya dapat rasakan panggilan itu bukan dibuat-buat tetapi terbit dari hati nurani mereka yang jujur dan ikhlas,” ujarnya.

Beliau jugan berasa amat tersentuh setiap kali saya disapa dengan panggilan Abah.

“Saya juga seorang ayah kepada empat orang anak. Sebagai seorang ayah, sepertimana saudara-saudara juga, tentulah kita mencurahkan sepenuh kasih sayang kita kepada anak-anak.

“Jadi, apabila orang memanggil saya Abah, datang suatu perasaan dalam diri saya seolahnya mereka telah merasai curahan kasih sayang saya, dan pastinya saya juga menyayangi mereka. Saya mendoakan semoga hubungan kasih sayang ini akan kekal abadi, insya-Allah,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here