PENGERUSI DAP Sarawak, Chong Chieng Jen diberi ‘peringatan mesra’ bahawa bapanya, Chong Siew Chang pernah melompat parti satu ketika dahulu.

Presiden Parti Sarawak Bersatu (PSB), Wong Soon Koh berkata, Siew Chang meninggalkan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) untuk menubuhkan DAP Sarawak pada tahun 1978.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan Chieng Jen agar tidak bersikap terlalu kritikal dengan mereka yang melompat parti.

“Kami ingin secara mesra mengingatkan Chieng Jen agar tidak terlalu meletakkan dirinya atau DAP di kedudukan tinggi dengan menolak ‘katak’ dan mengaggap dia mempunyai moral yang tinggi, atau bersikap menghukum terhadap sesiapa yang menukar parti politik.

“Pada masa sama, kami juga tidak menafikan ada beberapa contoh yang boleh memburukan imej semua yang berbuat demikian. Mengapa Chieng Jen begitu bersungguh untuk menyamakan setiap pemimpin atau ahli politik?

“Mungkin dia juga perlu mengkritik bapanya sendiri yang lompat daripada SUPP, sebuah parti Sarawak, untuk menyertai DAP iaitu parti dari semenanjung dan dituduh SUPP melakukan sabotaj terhadap Ketua Menteri ketika itu, Allahyarham Rahman Yakub,” kata Wong seperti dilaporkan Malaysiakini.

Soon Koh berkata, beliau tidak mahu ‘membuka luka lama’ dan menghormati Siew Chang kerana meninggalkan SUPP kerana prinsip.

“Ia memang soal prinsip dan PSB turut berpegang kepada perjuangan sama dengan senior Chong, menerusi platform politik berbeza tanpa berkompromi dengan prinsip kami,” katanya lagi.

Terdahulu, Chieng Jen ketika mengulas berkenaan kemungkinan kerjasama dengan PSB, membayangkan DAP Sarawak tidak akan bekerjasama dengan ‘katak politik’.

Terdapat dua penyandang kerusi DUN daripada PSB yang sebelum ini keluar daripada PH, iaitu See Chee How (Batu Lintang) dan Baru Bian (Ba’kelalan).

“Bagi DAP, di kawasan kami, ada seorang ‘katak’ yang merupakan penyandang dan kami bertegas yang dia tidak patut dicalonkan semula. Inilah cara kami berpegang kepada prinsip dan keputusan parti,” katanya.

PSB adalah parti serpihan SUPP yang ditubuhkan pada 2014. Parti itu memiliki enam Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) sebelum DUN Sarawak dibubarkan pada 3 November lalu.

Parti itu dijangka mencalonkan ramai ahli politik veteran dalam PRN yang akan dilaksanakan Disember ini.

Kata Soon Koh, Chieng Jen patut menghargai Baru dan Chee How yang berpegang dengan prinsip yang sama seperti bapanya berkaitan hak orang Sarawak, dan membayangkan mereka meninggalkan PKR untuk membebaskan diri daripada kawalan bekas ketua mereka di Kuala Lumpur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here