UMNO Terengganu yakin dapat menawan kembali negeri itu sekali gus merampas tampuk pimpinan daripada kerajaan Pas.

Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Din Adam, berkata keyakinan itu berpandukan kepada keinginan dilontar dan disuarakan rakyat Terengganu.

Katanya, kesediaan UMNO Terengganu untuk merampas pentadbiran negeri itu daripada pimpinan Pas juga seiring pendirian parti berkenaan yang ingin bertanding solo pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

‘’Hari ini kita melihat desakan daripada rakyat di bawah, melihat kepada keluh kesah rakyat di bawah memang rakyat bersedia untuk menyokong Barisan Nasional (BN) kembali tadbir negeri Terengganu.

‘’Jadi kita sebagai jentera pimpinan parti di peringkat negeri memang bersedia untuk menyahut  kehendak yang telah dilontar dan disuarakan oleh masyarakat di bawah,’’ katanya lapor Astro Awani.

Bagaimanapun, Din berkata, UMNO menyerahkan kembali mandat kepada rakyat untuk menilai dan memilih pemimpin yang mampu mentadbir dan membela nasib mereka.

Pada masa sama, kata beliau UMNO  optimis untuk merebut kembali kerusi yang pernah dimenangi parti itu bagi membentuk kerajaan yang stabil.

Terengganu mempunyai lapan kerusi Parlimen dengan enam daripadanya dimenangi Pas iaitu di Marang, Kuala Terengganu, Setiu, Kuala Nerus, Dungun dan Kemaman.

UMNO pula memenangi dua kerusi iaitu Besut dan Hulu Terengganu.

Bagaimanapun, kerusi Hulu Terengganu kemudiannya berpindah menjadi milik Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) setelah penyandangnya, Datuk Rosol Wahid isytihar keluar parti dan menyertai Bersatu.

Sementara bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pula, Pas memenangi 22 kerusi manakala 10 kerusi lagi dimenangi BN dalam Pilihan Raya Umum Ke-14.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here