Oleh RIZQI ZABIDI

PERTUBUHAN Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Kedah mengharapkan sokongan padu rakyat terhadap keputusan kerajaan negeri untuk tidak memperbaharui lesen premis perjudian berkuat kuasa serta-merta.

Ketua Penerangannya, Azrol Mansor berkata, sokongan itu perlu memandangkan terdapat pihak tertentu yang cuba mengheret isu tersebut ke mahkamah untuk mencabar keputusan tersebut.

“Semua pihak harus membantu usaha murni kerajaan negeri dalam mendidik masyarakat tentang bahaya dan implikasi terhadap tabiat berjudi.

“Kepada kerajaan negeri Kedah, teruskan usaha untuk menjadikan negeri ini sifar perjudian dengan penguatkuasaan lebih tegas kepada premis yang beroperasi secara berlesen, haram mahu pun yang beroperasi dalam talian,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Azrol Mansor

Beberapa pihak sebelum ini difahamkan telah menghantar permohonan kepada mahkamah untuk mencabar keputusan kerajaan negeri tersebut.

Malah Pengerusi Biro Undang-UNdang Kebangsaan, Ramkarpal Singh dalam satu kenyataan sebelum ini menyebut, sebanyak empat penduduk Kedah telah memfailkan semakan kehakiman untuk membatalkan langkah itu dengan alasan ia tidak munasabah serta melangkaui kuasa di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Menurut Ramkarpal, tindakan undang-undang itu difailkan di Mahkamah Tinggi Alor Setar pada 18 November lalu dengan plaintif diwakili firma guaman Messrs Karpal Singh & Co.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here