Polis Melaka membuka 37 kertas siasatan dan mengeluarkan sembilan kompaun berjumlah RM120,000 sepanjang tempoh Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang berakhir pada Sabtu lalu.

Menurut Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Majid Mohamad Ali, daripada jumlah itu 19 kertas siasatan yang dibuka membabitkan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) manakala 18 lagi merupakan kesalahan membabitkan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Jelasnya, kompaun itu pula telah dikeluarkan kepada pelbagai parti kecuali parti Bebas di sepanjang tempoh berkenaan.

Beliau berkata, sepanjang tempoh bermulanya PRN Melaka sehinggalah pengumuman keputusan, tidak ada insiden yang menggugat ketenteraman awam yang dilaporkan.

“Penguatkuasaan undang undang dan prosedur operasi standard (SOP) akan menjamin kesihatan awam dan pada masa sama ia menyuburkan proses demokrasi.

“Ini merupakan kejayaan agensi penguatkuasaan untuk memastikan kesihatan awam terkawal dan melalui penguatkuasaan undang-undang yang adil kita berjaya membendung penularan Covif-19,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Melaka, di Bukit Beruang, hari ini.

Mengulas lanjut, Abdul Majid berkata, sekiranya terdapat mana-mana mana pihak yang mendakwa penguatkuasaan undang-undang yang dilaksanakan itu menghalang proses demokrasi, tanggapan itu sebaliknya tidak benar tetapi ia sebenarnya menyuburkan proses demokrasi.

Menurutnya, penghargaan dan pujian harus diberikan kepada rakyat Melaka kerana mereka matang dan hebat serta tidak terbawa-bawa dengan sentimen politik, sebaliknya lebih mementingkan kesihatan awam dan keselamatan.

“Jadi di PRN Melaka, rakyat mendahulukan kesihatan awam dan undang-undang daripada kepentingan politik, rakyat Melaka sememangnya hebat dan matang,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here