SERAMAI 1,696 pegawai dan anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) di seluruh negara dijangkiti Covid-19 sejak tahun lalu sehingga kini.

Daripada jumlah itu, dua daripada mereka dilaporkan terkorban iaitu pegawai kanan di Sabah dan Negeri Sembilan yang dijangkiti wabak itu daripada komuniti, bukannya ketika sedang bertugas.

Selain itu menurut Ketua Pengarah JBPM, Datuk Seri Mohammad Hamdan Wahid, seramai 68 anggota bomba sedang menjalani kuarantin selepas disahkan positif termasuk kurantin di rumah, di hospital Covid-19 atau di pusat kuarantin dan rawatan Covid-19 (PKRC).

“Bagaimanapun situasi jangkitan Covid-19 dalam kalangan anggota bomba ini tidak sesekali menjejaskan perkhidmatan jabatan ini kepada masyarakat,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas Majlis Penganugerahan Pingat Kebesaran Jabatan dan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2020 di Seberang Jaya, Pulau Pinang hari ini.

Dalam majlis yang turut dihadiri Pengarah JBPM Pulau Pinang, Saadon Moktar itu, seramai 37 pegawai dan anggota menerima pingat kebesaran termasuk Pingat Jasa Bomba; Pingat Setia Bomba dan Pingat Cemerlang Bomba serta Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (68 orang) dan Sijil 30 Tahun Perkhidmatan (19 orang).

Dalam perkembangan sama, Mohammad Hamdan berkata, setakat ini kira-kira 26 peratus daripada keseluruhan 14,500 anggota bomba di seluruh negara telah menerima dos penggalak vaksin Covid-19.

“Pemberian dos penggalak ini merupakan persediaan kita dalam menghadapi musim banjir memandangkan pengurusan bencana itu kali ini cukup mencabar disebabkan kita masih lagi berada dalam situasi pandemik Covid-19,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here