awal ja'afar prn melaka mohd muhammad

LANGKAH Perikatan Nasional (PN) menamakan Datuk Mas Ermieyati Samsudin sebagai calon Ketua Menteri Melaka merupakan satu pengiktirafan terhadap kepimpinan wanita dalam bidang politik dan pentadbiran kerajaan negeri.

Sebelum ini, tiada lagi wanita yang dicalonkan sebagai Ketua Menteri apatah lagi menyandang jawatan pentadbiran tertinggi di negeri-negeri seperti Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak.

Memang benar rejim Pakatan Harapan (PH) telah menaikkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Timbalan Perdana Menteri selama 22 bulan.

Namun, kita semua tahu bahawa peranan yang dimainkan oleh Wan Azizah ketika itu adalah kecil dan kewujudan beliau seolah-olah tidak disedari kerana sentiasa dibayangi oleh Tun Dr Mahathir Mohamad serta suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berbeza pula dengan Mas Ermieyati yang diberi kepercayaan untuk mencorakkan hala tuju dan pembangunan Melaka setelah PN membentuk kerajaan negeri esok.

mas ermieyati Melaka

Calon PN bagi kerusi DUN Tanjung Bidara itu mempunyai imej yang bersih dan terkenal dengan keperibadian yang berintegriti tinggi.

Reputasi yang dibawa beliau pasti mampu mengembalikan kegemilangan Melaka sebagai sebuah negeri bersejarah yang bebas daripada sebarang skandal dan penyelewengan termasuk isu projek pasir.

Apa yang lebih penting, Mas Ermieyati bukan ‘boneka’ kepada mana-mana pihak sekali gus membolehkan beliau mentadbir Melaka tanpa ‘ditekan’ oleh kepentingan individu tertentu.

Tambahan pula, pengalamannya yang luas dalam pentadbiran kerajaan di peringkat Pusat pasti banyak membantu Mas Ermieyati mengendalikan jentera pentadbiran kerajaan negeri Melaka kelak.

Melaka hanya boleh mencipta sejarah sebagai negeri pertama yang mempunyai seorang Ketua Menteri wanita sekiranya PN diberi mandat dan majoriti yang besar pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka esok.

Sudah tentu, Mas Ermieyati perlu diberi kepercayaan untuk menang di kerusi DUN Tanjung Bidara bagi membolehkan beliau dicalonkan sebagai Ketua Menteri.

Begitu juga dengan 27 kerusi lain lain dillihat berpotensi besar untuk dimenangi oleh calon-calon PN.

Mas Ermieyati Samsudin
Gambar: Facebook Mas Ermieyati Samsudin

Segala-galanya bakal ditentukan oleh pengundi dan golongan wanita seharusnya menggunakan kuasa mereka untuk memastikan Mas Ermieyati yang juga ikon pejuang wanita Melaka dapat mewakili mereka di peringkat tertinggi di negeri itu.

Tanamkan dalam fikiran sedalam-dalamnya bahawa Mas Ermieyati dan PN adalah jauh lebih baik berbanding calon-calon Ketua Menteri yang dikitar semula oleh Barisan Nasional (BN) dan PH.

Hanya PN yang berupaya menyelamatkan Melaka daripada terjerumus sekali lagi ke dalam kancah krisis politik tidak berkesudahan ketika zaman BN dan PH dahulu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here