CALON Perikatan Nasional (PN) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Taboh Naning, Abu Hashim Abdul Samad bercadang menubuhkan koperasi kariah masjid di seluruh DUN berkenaan sekiranya diberi peluang menyandang kerusi kawasan itu.

Menerusi satu bual bicara di Hijau FM, Abu Hashim berkata, masjid bukan sahaja tempat untuk mengerjakan ibadah, malah perlu dierluaskan fungsi masjid dalam bidang perniagaan.

“Zaman Rasulullah selepas baginda dirikan Masjid Nabawi, baginda keluar dan tengok perniagaan di sekitar Masjid Nabawi dijalankan oleh orang Yahudi, jadi Rasulullah kata, kita juga akan berniaga. Sehingga kini, perniagaan di Masjid Nabawi berjalan lancar dan meningkatkan ekonomi orang islam,” katanya.

Lebih dikenali sebagai Cikgu Hashim, beliau memaklumkan Koperasi Kariah Masjid di Masjid Al-Muhsinin, Kampung Melekek Luar yang ditubuhkan sejak setahun lalu aktif dengan beberapa aktiviti oleh masyarakat setempat.

“Dengan adanya koperasi itu, yang pertama fokus kita adalah kepada kedai runcit yang dinamakan Muslim Mart, dan yang kedua adalah projek pertanian berkelompok.

“Jadi koperasi kariah masjid ini dapat bantu dalam bidang petanian untuk kita gunakan tanah-tanah terbiar dan kita juga dapat bantu masyarakat sekeliling untuk mereka usahakan, beri peluang pekerjaan kepada mereka,” ujarnya.

Tambah beliau, koperasi kariah masjid juga memberi peluang kepada masyarakat setempat yang mempunyai produk persendirian untuk memasarkan produk mereka yang mana setakat ini kira-kira 15 pengusaha telah menghantar produk mereka kepada pihaknya untuk dipasarkan.

“Jadi, itulah cadangan saya untuk mengadakan koperasi kariah masjid di seluruh DUN Taboh Naning.

“Kalau kita bergerak sebagai satu pasukan, amat cantik. Katakanlah kita nak beli barang seperti minyak masak melalui borong, harganya lebih murah berbanding beli dalam kuantiti yang sikit, maka kita boleh jual dengan harga yang murah juga.

Abu Hashim menambah, usahanya menjayakan koperasi di Masjid Al Muhsinin bersama rakan seperjuangan turut mendapat sokongan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) selain diiktiraf sebagai koperasi kariah masjid paling aktif di Melaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here