SEPASANG kekasih yang dipercayai terlibat dalam pelbagai kes jenayah termasuk pembunuhan seorang lelaki di Flat Sungai Pinang, Pulau Pinang dua tahun lalu ditahan polis pada 3 November lalu.

Suspek pertama iaitu lelaki berusia 35 tahun ditahan di tepi jalan di Jelutong pukul 10.30 pagi yang mana polis turut menemukam sepucuk pistol jenis Beretta Brigadier bersama kelopak dan 11 butir peluru bersaiz 9 milimeter (mm).

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Pulau Pinang, Senior Asisten Komisioner Rahimi Mohd. Ra’ais berkata, susulan penahanan itu membawa kepada tangkapan seorang wanita berusia 30 tahun yang merupakan teman wanita kepada suspek pertama di sebuah kondominium di Jalan Fettes.

Menurut beliau, semakan rekod jenayah terhadap individu pertama dapati mempunyai 14 rekod lampau di bawah kesalahan Kanun Keseksaan dan tiga rekod jenayah lampau di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952.

“Semakan rekod jenayah terhadap suspek wanita pula didapati mempunyai satu rekod jenayah lampau di bawah Akta Dadah Berbahaya,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang, di sini hari ini.

Menurut Rahimi, kedua-dua suspek kini direman dan kes disiasat mengikut Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 kerana memiliki senjata api tanpa permit yang sah

Selain itu tambahnya, suspek turut disiasat mengikut Seksyen 8(a) Akta Senjata 1960 kerana memiliki peluru hidup tanpa permit yang sah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here