PERMASALAHAN infrastruktur yang membabitkan kepentingan nelayan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Telok Emas amat kritikal untuk diberikan penyelesaian segera.

Menurut calon Perikatan Nasional (PN) N23 DUN Telok Mas, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen, beliau memberikan fokus terhadap penyelesaian itu kerana isu itu menjadi penentu kepada kelancaran pencarian rezeki bagi golongan nelayan di kawasan itu.

Beliau berkata, perkara itu memerlukan penyelesaian yang tuntas kerana sejumlah besar masyarakat di Telok Mas adalah golongan nelayan dan sekali gus memberi sokongan untuk mereka mencari rezeki bagi meneruskan kehidupan.

“Antara masalah infrastruktur di sini ialah jeti, tempat basuh bot dan kelengkapan-kelengkapan lain berkaitan untuk mereka teruskan kerja harian mereka.

“Sebagai pemimpin, inilah perkara yang akan saya berikan tumpuan tak kira menang atau kalah dalam pengundian yang akan berlangsung pada 20 November ini,” katanya kepada ketika ditemubual Agenda Awani Melaka Memilih pada Khamis.

Tambah beliau, fokusnya di Telok Mas juga adalah untuk menambah baik infrastruktur di kawasan berkenaan seperti mana yang beliau telah lakukan di N13 Paya Rumput sebelum ini.

Selain itu, beliau juga akan berusaha membuka peluang ekonomi di Telok Mas bagi membantu memperbaiki ekonomi penduduk setempat yang terjejas akibat pandemik Covid-19. 

Antara lain Mohd. Rafiq melihat potensi industri pelancongan untuk dibangunkan di kawasan Telok Mas sebagai satu tawaran ekonomi baharu di kawasan itu.

prn melaka mohd muhammad

“PN  telah mengenalpasti sumber-sumber ekonomi yang terjejas di DUN Telok Mas dan telah membuat perancangan untuk menjayakan usaha ini termasuk daripada sudut pembiayaan modal.

“Langkah ini bakal dapat memperkasakan lagi sektor pelancongan di DUN Telok Emas dan membantu ekonomi masyarakat setempat,” jelas beliau.

Tambah beliau apa yang dirancangkan itu selari dengan fokus PN untuk memperkasakan industri pelancongan serta memperkenalkan produk pelancongan baharu yang boleh menarik pelancong dari dalam dan luar negara.

“Kawasan perindustrian di negeri Melaka ini sudah semakin padat, berkurangan, sesak, jumlahnya sudah tidak mampu menampung, menarik peminat pelabur-pelabur baharu.

“Antara tumpuan kerajaan PN nanti, adalah untuk mewujudkan satu pusat perindustrian yang baharu yang canggih, berpagar dan dikawal keselamatannya, yang lebih teratur sistem pengurusannya,” katanya.

Mohd Rafiq bakal berdepan dengan calon daripada Barisan Nasional (BN), Datuk Abdul Razak Abdul Rahman, Datuk Ashraf Mukhlis Minghat daripada Pakatan Harapan (PH), dan calon Bebas iaitu Muhammad Ariff Adly Mohammad, di N23 DUN Telok Mas, pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here