TAN Sri Muhyiddin Yassin (Bersatu-Pagoh) mencadangkan agar satu mekanisme diwujudkan untuk menstruktur semula semua jenis bantuan termasuk bagi menangani kesan krisis pandemik COVID-19 daripada pelbagai pihak.

Bekas Perdana Menteri itu mengakui bahawa rakyat Malaysia memang terkenal dengan sifat pemurah dan COVID-19 menyerlahkan lagi nilai murni tersebut apabila ramai individu yang tampil untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

Dalam pada itu, katanya, agensi-agensi yang berkaitan seperti Pusat Zakat, Baitulmal, syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC), swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) turut tampil membantu.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan supaya diwujudkan sistem pengurusan bantuan yang bersifat end-to-end process dan automatik yang mana bantuan boleh terus dimasukkan ke akaun penerima bantuan dalam kadar segera sekiranya berlaku bencana, musibah, kehilangan kerja atau jatuh di bawah kategori miskin/miskin tegar.

“Mewujudkan dasar graduasi bantuan atau Exit Policy bagi membolehkan penerima dibantu dalam jangka masa tertentu sehingga mereka mampu berdikari dan tidak bergantung kepada bantuan dalam tempoh yang agak lama,” katanya lagi ketika membahaskan Bajet 2022 dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Berhubung transformasi kesihatan awam, Muhyiddin berkata, selepas melalui episod getir pandemik COVID-19 lebih setahun lamanya, tidak boleh dinafikan pentingnya untuk menambah baik sistem kesihatan dan penjagaan kesihatan di negara ini.

Semasa menjadi Perdana Menteri, beliau telah mencadangkan Pelan Induk Pembaharuan Sistem Penjagaan Kesihatan Malaysia (National Healthcare System Reform Blueprint) dibangunkan.

“Ini merupakan iktibar daripada apa yang telah kita lalui yang memperlihatkan kelemahan sistem kesihatan kebangsaan, dari segi logistik, fasiliti malah tahap kesiapsiagaan para profesional dan petugas kesihatan.

“Sistem kesihatan kita hampir lumpuh impak daripada pandemik yang di luar dugaan kita,” jelasnya.

Muhyiddin yang juga Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) bersetuju bahawa sejumlah peruntukan yang besar perlu untuk menambah baik fasiliti kesihatan dan menjaga kebajikan para petugas kesihatan di dalam negara.

Namun pada masa yang sama, katanya, kita juga perlu agresif meneroka potensi industri farmaseutikal untuk meningkatkan keupayaan Malaysia dalam menghasilkan ubat-ubatan berasaskan kekayaan sumber asli tempatan termasuk herba.

“Langkah ini akan dapat mengurangkan kebergantungan ubat-ubatan import dan meningkatkan akses ubat-ubatan untuk semua,” katanya.

Muhyiddin menambah, galakan pelaburan dalam bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang melibatkan institusi tempatan seperti Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) juga perlu dipertingkatkan.

“Kerajaan wajar memperuntukkan sejumlah dana yang mencukupi bagi membiayai intervensi kesihatan terhadap penyakit jarang jumpa (rare diseases) termasuk pembiayaan ubat-ubatan orphan medicines,” ujarnya.

Di bawah pelan induk kesihatan itu, kata beliau, program khusus pembangunan vaksin melalui Institut Genom dan Vaksin Malaysia mesti diwujudkan bagi meningkatkan kesiapsiagaan kesihatan awam negara dalam menghadapi sebarang ancaman pandemik pada masa akan datang.

Muhyiddin memberitahu, sistem penjagaan kesihatan juga perlu memberi tumpuan kepada aspek penjagaan kesihatan mental untuk mewujudkan sistem sokongan yang kukuh kepada rakyat terutamanya kumpulan yang menghadapi masalah tekanan kerja yang serius seperti frontliners iaitu petugas barisan hadapan kesihatan dan keselamatan serta guru.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau mencadangkan agar Program Khas (Catch up) peringkat nasional diperkenalkan khusus bagi membantu pelajar di sekolah atau institusi pengajian tinggi (IPT) yang tercicir sepanjang tempoh pandemik sama ada secara hybrid atau bersemuka mengikut kesesuaian pihak sekolah, universiti, guru dan pelajar.

“Di bawah Catch-up Programme, pihak sekolah perlu mengenal pasti pelajar yang tertinggal untuk diberi tumpuan mengikuti kelas intensif bagi menggilap semula pembelajaran mereka dan memupuk semangat untuk mencatat keputusan yang baik dalam pelajaran.

“Untuk menjayakan program ini, pihak guru dan sekolah perlu diberikan sokongan seperti penyediaan kemudahan peranti, gajet dan internet serta sokongan moral yang kukuh untuk menangani masalah pelajar yang ketinggalan,” katanya.

Berhubung jaminan peluang pekerjaan, Muhyiddin berharap kerajaan dapat memberi penekanan terhadap bidang-bidang kemahiran baharu dalam usaha melahirkan pekerja berkemahiran tinggi terutama yang berteraskan transformasi digital.

Dalam hal ini, katanya, penglibatan agensi seperti HRD Corp dan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) perlu ditingkatkan selain penyediaan latihan reskilling dan upskilling yang komprehensif.

“Inisiatif ini perlu dilaksanakan dengan penuh komitmen agar ia dapat memberi impak positif terutamanya bagi kumpulan yang paling terkesan seperti belia, siswazah menganggur dan pekerja yang hilang punca pendapatan sepanjang pandemik. Mereka ini mesti dibantu,” jelasnya.

Bagi merancakkan semula ekonomi negara pasca pandemik COVID-19, beliau berkata, kerajaan hendaklah memberi fokus untuk menarik lebih banyak pelaburan baharu berteknologi tinggi dan teknologi hijau untuk jangka masa pendek dan panjang.

“Untuk itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri bersama-sama kementerian lain yang berkaitan perlu menggiatkan misi pelaburan ke luar negara di samping meningkatkan kerjasama perdagangan serantau dan global,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here