Oleh RIZQI ZABIDI

JALINAN kerjasama antara UMNO, Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di peringkat Persekutuan dijangka sama sekali tidak akan terjejas di sebalik keputusan Barisan Nasional (BN) untuk bergerak secara solo dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, tidak lama lagi.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, beliau percaya terdapat persefahaman antara ketiga-tiga parti itu di peringkat Persekutuan bagi memastikan hubungan dalam kerajaan Persekutuan terus kukuh.

Malah katanya, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sendiri telah memutuskan supaya program-program kementerian tidak dibawa ke Melaka di sepanjang tempoh perjalan PRN itu nanti.

“Itu bermakna kalau menteri turun ke Melaka, mereka bergerak sebagai ahli parti dan bukannya menteri. Tak payah ‘carry’ mana-mana kementerian di Melaka dalam waktu pilihan raya ini sebab kita ada persefahaman di peringkat Persekutuan.

“Jadi itu bermakna, tiada program yang melibatkan kementerian di Melaka di sepanjang tempoh PRN nanti,” katanya dalam sidang akhbar selepas menyempurnakan penyampaian Anugerah Khidmat Cemerlang (APC) Kemas Peringkat Negeri Kedah di Dewan Kolej Mara Kuala Nerang, hari ini.

Pengarah Pilihan Raya BN, Datuk Seri Mohamad Hasan hari ini mengumumkan bahawa gabungan tersebut akan bergerak secara solo dengan menampilkan 20 calon UMNO, tujuh MCA dan MIC dalam PRN Melaka.

Menurut Mohamad Hasan daripada jumlah itu, sebanyak 24 calon atau 86 peratus adalah muka baharu dan ia tidak pernah dilakukan BN dalam mana-mana pilihan raya sebelum ini.

Mahdzir menambah, hubungan antara Ahli Parlimen ketiga-tiga parti juga setakat ini tidak bermasalah dengan kalangan menteri juga membuat keputusan secara bersama dalam Mesyuarat Kabinet, Rabu lepas.

“Saya punya perasaan bahawa semua pihak akan memahami keadaan ini. BN bergerak solo di Melaka tetapi di peringkat Persekutuan, kita masih mempunyai hubungan atas nama kerajaan Keluarga Malaysia,” katanya.

Diminta mengulas peluang BN di Melaka, Mahdzir berkata, secara tradisinya negeri itu sememangnya berada di bawah pentadbiran BN sebelum ini.

“Jadi saya fikir PRN ini pun akan mengikut tradisi sebelum ini juga di mana kemenangan berpihak kepada BN,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here