MENTERI Di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Dr. Abd. Latiff Ahmad memberitahu, seramai 5,900 anggota sukarelawan pasukan tindak balas kecemasan pertahanan awam (CDERT) dari seluruh negara bersedia untuk digerakkan bagi memberi bantuan awal bencana banjir.

Ahli Parlimen Mersing itu berkata, ini berikutan musim monsun timur laut yang sedang melanda ketika ini.

“Kesemua mereka boleh digerakkan dalam membantu berhadapan dengan bencana monsun hingga Mac tahun depan.

“Berdasarkan pengalaman, mulai bulan ink hingga Januari adalah tempoh kritikal bagi fenomena ini. Oleh itu bagi parlimen yang sudah tubuhkan CDERT boleh gerakkan semasa bencana ini berlaku,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Majlis Pelancaran CDERT Keluarga Malaysia Parlimen Mersing di Politeknik Mersing, hari ini.

Katanya, pasukan CDERT bakal diwujudkan di seluruh kawasan parlimen untuk memasyarakatkan institusi Angkatan Pertahanan Awam (APM) daripada sudut tindak balas kecemasan pertahanan awam.

Perkara tersebut katanya, telah dipersetujui oleh Perdana Menteri dan dijangka baki 60 kawasan Parlimen bakal mempunyai pasukan itu menjelang pertengahan tahun depan.

Tambahnya, ketika ini sebanyak 162 kawasan Parlimen sudah ada pasukan CDERT ini dan baki 60 parlimen lagi akan mempunyai pasukan tersendiri menjelang pertengahan tahun depan.

Di Johor sebanyak 12 Parlimen telah mempunyai pasukan CDERT dengan jumlah keanggotaan seramai 594 anggota.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here