JAGUH lontar peluru para negara, Muhammad Ziyad Zolkefli, terbukti lewat tiba di bilik menunggu sehingga penyertaannya di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 dibatalkan.

Ini termasuk negara kehilangan emas beserta rekod dunia yang dilakukan Muhammad Ziyad, lapor Berita Harian.

Rumusan itu dibuat oleh Jawatankuasa Siasatan Dalaman dalam laporan yang diserahkan kepada Menteri Belia dan Sukan Ahmad Faizal Azumu.

Ahmad Faizal dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini berkata, jawatankuasa siasatan dipengerusikan Borhan Dolah itu mendapati jurulatih dan atlet berkenaan tidak dapat membuktikan mereka tiba pada waktu ditetapkan untuk pendaftaran di bilik menunggu biarpun kedua-duanya menganggap mereka tiba tepat pada waktunya.

“Walaupun terpaksa menerima keputusan yang dibuat oleh Olahraga Para Dunia (WPA) bagi isu Ziyad, pihak persatuan Olahraga Para Malaysia dan Majlis Sukan Negara akan tetap mengemukakan pandangan Malaysia ekoran kekeliruan peraturan teknikal Para Olahraga khususnya mengenai peraturan ‘Did Not Start’ (DNS) yang dikenakan kepada atlet para olahraga.

“Seperti kita sedia maklum, pegawai teknikal menegaskan Ziyad dan dua atlet lain, iaitu dari Australia dan Ecuador melewati tempoh masa melaporkan diri tetapi masih dibenarkan beraksi,” katanya dalam kenyataan tersebut.

Ahmad Faizal berkata, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) memandang serius isu berkenaan dan mahu semua pihak harus lebih bertanggungjawab pada masa akan datang.

“KBS juga akan memastikan tindakan susulan yang wajar diambil oleh atlet, jurulatih dan juga pegawai khususnya bagi tujuan kesedaran, pengajaran, penambahbaikan dan rujukan agar perkara seperti ini tidak berulang lagi.

“Meskipun sedemikian, lontaran yang dibuat oleh Ziyad di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 akan dihargai,” katanya.

Selain Borhan yang juga bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Jawatankuasa Siasatan Dalaman itu turut dianggotai dua lagi panel, iaitu Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Salim Parlan dan ketua jurulatih olahraga kebangsaan, Mohd. Manshahar Abdul Jalil.

Antara individu yang dipanggil membantu siasatan oleh jawatankuasa berkenaan adalah Ziyad, jurulatihnya, Mohd Faizol Harun dan Presiden Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) yang juga ketua kontinjen negara ke Paralimpik Tokyo, Megat D Shahriman Zaharudin.

Ziyad terlepas emas dan rekod dunia yang dicapainya di Tokyo pada 31 Ogos lalu dengan catatan 17.94 meter (m) selepas penyertaannya diklasifikasikan sebagai DNS (tidak bermula) susulan protes yang dilakukan Ukraine disebabkan kelewatannya tiba di bilik menunggu sebelum pertandingan dimulakan.

Bagaimanapun, Ziyad dan Faizol sebaik tiba di tanah air ketika menceritakan semula detik hitam yang berlaku di Stadium Olimpik Tokyo itu menegaskan bahawa mereka mereka tiba di bilik menunggu tepat pada masanya, iaitu jam 5.55 petang seperti yang ditetapkan dalam peraturan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here