Oleh RIZQI ZABIDI

Jumlah mangsa banjir di Kedah yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) di Kedah meningkat kepada 823 orang setakat pukul 8 pagi ini berbanding 754 pada 8 pagi semalam.

Ketua Bahagian Sekretariat Bahagian Pengurusan Bencana Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah, Mejar (PA) Mohd. Muaz Mohd. Yusof berkata, jumlah PPS di negeri itu bagaimanapun menurun daripada 13 semalam kepada cuma 12 pada hari ini.

Setakat katanya, terdapat empat daerah yang masih terjejas iaitu Pendang, Pokok Sena, Kota Setar dan Kubang Pasu.

“Kota Setar merupakan daerah yang paling teruk terjejas dengan enam PPS dibuka iaitu di Sekolah Kebangsaan (SK) Titi Gajah, SK Convent, SK Haji Wahab, SK Darul Hikmah, SK Suka Menanti dan SK Langgar melibatkan keseluruhan 382 mangsa dari 117 keluarga.

“Daerah kedua yang paling terjejas adalah Pendang dengan dua PPS dibuka iaitu di Dewan Rakan Sukan dekat Tanah Merah dan Dewan Cenderawasih melibatkan keseluruhan 293 mangsa dari 76 keluarga,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Mengulas mengenai keadaan di Kubang Pasu, Mohd. Muaz berkata terdapat sebanyak 100 mangsa daripada 25 keluarga ditempatkan di dua PPS iaitu di SK Dewan Kampung Tradisi Lembah Keriang dan SK Malau.

“Di Pokok Sena pula terdapat dua PPS dibuka iaitu di Surau Kampung Permatang Limau dan SK Tualang yang menempatkan 47 mangsa dari 14 keluarga,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here