POLIS mengesahkan penemuan tulang bahagian kaki di tebing Sungai Jebong, Kuala Sepetang, Taiping pada Rabu lalu melibatkan kejadian bunuh seorang wanita berusia 31 tahun.

Tulang tersebut yang ditemukan orang awam adalah milik manusia dalam keadaan tidak sempurna dan reput.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Senior Asisten Komisioner Anuar Othman berkata, siasatan lanjut oleh pasukan Forensik, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak turut menjumpai bungkusan kain batik, selimut dan sejadah yang ditanam di kawasan berhampiran.

“Dalam bungkusan tersebut terdapat rangka dan tulang dipercayai bahagian tubuh badan manusia dari bahagian kepala hingga ke pinggang dalam keadaan reput sepenuhnya.

“Hasil bedah siasat yang dijalankan oleh Jabatan Forensik, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh tidak dapat mengenal pasti punca sebenar kematian mangsa,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Anuar berkata, mangsa dipercayai mati dalam tempoh antara dua atau empat minggu lalu.

“Bertindak atas maklumat, polis melakukan tangkapan ke atas seorang lelaki yang berusia 34 tahun yang merupakan orang pengawasan polis (OPP) pada Jumaat.

“Suspek didapati telah melanggar syarat pengawasan di bawah Seksyen 15(4) Akta Pencegahan Jenayah (POCA) 1959,” katanya.

Katanya, hasil soal siasat mendapati suspek telah bergaduh dengan mangsa yang juga teman wanitanya di sebuah bilik sewa di Taiping.

“Suspek mengakui bertindak memukul kepala mangsa menggunakan batang mop hingga mati sebelum menanam mangsa di lokasi tersebut.

“Suspek turut menunjukkan kepada pihak polis lokasi mangsa telah dibunuh dan ditanam,” katanya.

Katanya, suspek direman selama tujuh hari untuk disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here