prn melaka

PAS Melaka meletakkan harapan yang tinggi kepada Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk memastikan usaha mengelakkan pertembungan tiga penjuru antara UMNO, PAS dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dapat direalisasikan.

Pesuruhjayanya, Datuk Kamarudin Sidek berkata, PAS sendiri sentiasa cuba mengelakkan perkara itu daripada berlaku.

Menurut beliau, komitmen Perdana Menteri seperti yang dinyatakannya semalam bakal menjadikan hasrat PAS ingin melihat satu lawan satu antara Barisan Nasional/Perikatan Nasional (BN/PN) menentang Pakatan Harapan (PH) sebagai satu kenyataan.

“Kita menyambut baik kenyataan Perdana Menteri itu kerana sememangnya ingin melihat penyatuan Melayu dan Islam itu bukan sekadar retorik.

“Jika semua pihak berusaha ke arah itu, Insya-Allah umat Melayu dan Islam mampu menjadi kesatuan yang kukuh dan disegani di peringkat antarabangsa,” katanya seperti dilaporkan BH hari ini.

Semalam, Ismail Sabri dilaporkan berkata, UMNO dan BN akan berusaha mengelak pertembungan tiga penjuru antara parti dalam kerajaan, termasuk dengan Bersatu pada PRN Melaka.

Perdana Menteri memberitahu , beliau kini sedang menjalankan rundingan dengan PAS dan Bersatu bagi memastikan pertembungan sesama sendiri pada pilihan raya dapat dielakkan serta bagi menentukan bentuk kerjasama pada PRN Melaka selaras mandat yang diberikan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO.

Kamarudin memberitahu, perbincangan pembahagian kerusi antara PAS dengan Bersatu Melaka setakat ini mencapai 90 peratus dan bakal dimuktamadkan beberapa hari lagi.

Walau bagaimanapun, beliau mengakui belum ada lagi perbincangan secara formal antara PAS dengan UMNO dalam Muafakat Nasional (MN) bagi menghadapi PRN Melaka.

“Sementara menunggu perbincangan secara formal dengan UMNO, PAS sudah menyusun strategi dan gerak kerja bagi memastikan jentera parti bersedia menghadapi PRN,” jelasnya.

Ramai pemerhati politik menjangka Melaka akan jatuh semula ke tangan rejim Pakatan Harapan (PH) sekiranya berlaku pertembungan tiga penjuru melibatkan UMNO, PAS dan Bersatu di kerusi-kerusi majoriti pengundi Melayu.

Walaupun sebahagian besar pemimpin dan ahli UMNO di peringkat akar umbi mahu melihat kerjasama antara ketiga-tiga parti direalisasikan pada PRN Melaka, pucuk pimpinan UMNO seolah-olah tidak mengendahkannya.

UMNO juga berdepan kemungkinan kehilangan sebahagian daripada 14 kerusi yang dimenangi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) sekiranya berlaku pertembungan tiga penjuru atau lebih.

Laluan UMNO untuk beroleh majoriti mudah adalah sangat sukar memandangkan rakyat Melaka kesal apabila PRN terpaksa diadakan ekoran krisis dalaman yang melanda parti itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here