BELIA berumur 18 hingga 20 tahun serta pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi bakal menerima kredit RM150 secara sekali beri dalam akaun e-dompet masing-masing menerusi program e-Start, sebuah Skim Transaksi Tanpa Tunai.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata program itu akan memanfaatkan lebih 2 juta belia dengan peruntukan bernilai RM300 juta.

“… (diharap) belia yang menerima manfaat daripada program ini dapat menggunakan sebaiknya melalui pembelian berguna seperti buku dan kelengkapan pembelajaran,” katanya ketika membentangkan Bajet 2022 di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata Bajet 2022 turut menyediakan RM159 juta bagi membina, menaik taraf dan menyelenggara kemudahan sukan di seluruh negara selain memperuntuk RM10 juta kepada Majlis Sukan Negara khusus untuk meningkatkan program latihan atlet orang kurang upaya (OKU) dan melaksanakan Liga Sukan OKU.

Katanya bagi memastikan rakyat kembali aktif selaras pemulihan pasca COVID-19, sebanyak RM50 juta diperuntuk bagi melaksanakan program seperti pembudayaan gaya hidup aktif, Fit Forever dan Penganjuran Hari Sukan Negara.

“Bagi merancakkan pertumbuhan e-Sukan pula, RM20 juta disediakan bagi pembangunan e-Sukan kebangsaan termasuk RM5 juta untuk mewujudkan Pusat Kecemerlangan Sukan Dron.

“Kerajaan juga bercadang untuk memberikan pengecualian cukai pendapatan ke atas wang hadiah kemenangan kejohanan e-Sukan yang layak,” katanya.

Tengku Zafrul turut menyeru pihak swasta untuk memberikan elaun sekurang-kurangnya RM900 kepada pelajar yang menjalani latihan industri di syarikat mereka memandangkan kerajaan telah mula membayar jumlah elaun yang sama kepada pelatih industri sejak 2019.

Beliau berkata kerajaan juga akan menyediakan insentif kepada majikan yang menggaji perantis lepasan sekolah dan graduan berumur 18 hingga 30 tahun sebanyak RM900 sebulan bagi tempoh enam bulan, yang menyaksikan peningkatan berbanding RM800 sebelum ini.

“Kerajaan bercadang untuk melanjutkan galakan cukai bagi Program Latihan Industri Berstruktur sehingga tahun taksiran 2025 dan turut diperluas kepada pelajar di peringkat Ijazah Sarjana, Sijil Profesional serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 1 dan 2,” katanya. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here