GURU yang masih enggan menerima suntikan vaksin Covid-19 diberi tempoh sehingga 1 November ini untuk berbuat demikian atau berdepan tindakan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Menterinya, Datuk Dr. Radzi Jidin berkata, langkah itu selaras dengan pengumuman Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang mewajibkan kakitangan kerajaan melengkapkan suntikan vaksin Covid-19 sebelum 1 November ini dan tindakan tatatertib akan diambil selepas itu.

Beliau berkata, sejak pengumuman JPA itu, guru yang sebelum ini enggan divaksin, kini sudah berubah fikiran dan bersetuju untuk menerima dos pertama.

“Paling penting sekarang ialah ia (guru enggan divaksin) boleh menjejaskan operasi sekolah dan tindakan segera perlu diambil termasuk menukar guru terbabit,” kata beliau seperti yang dilaporka portal UtusanTV hari ini.

Dalam pada itu, Radzi menjelaskan, tindakan menukar guru perlu bagi memastikan pembelajaran murid tidak terjejas dan guru lain yang lengkap vaksin tidak terbeban dengan tindakan mereka.

Memberi contoh murid berkeperluan khas ujarnya, kanak-kanak itu sepanjang masa memerlukan guru berada di samping mereka.

“Jika ada kalangan guru itu (guru berkeperluan khas) enggan divaksin, tentu ia akan menjejaskan operasi sekolah, kerana kita berpegang kepada prinsip asas, iaitu jika tidak divaksin, tidak boleh mengajar secara bersemuka,” katanya.

Mengulas mengenai program imunisasi pelajar berusia 12 hingga 17 tahun, Radzi memberitahu, sebanyak 80 peratus pelajar sudah menerima dos pertama malah ada negeri yang sudah berjaya mencapai 90 peratus.

Menurutnya, pelajar tingkatan 6 dan tingkatan 5 sebahagian besarnya sudah lengkap vaksinasi dan pihak kementerian berpuas hati dengan kelancaran proses imunisasi.

“Bagi vaksinasi untuk pelajar sekolah rendah, kita akur dengan apa sahaja keputusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ketika ini KKM menjelaskan tiada vaksin sesuai untuk kanak-kanak bawah 12 tahun dan jika sudah ada, KKM bersedia untuk memberi vaksin kepada golongan itu, kami akan bekerjasama penuh,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan kerja ke Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Samariang, di Kuching, Sarawak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here