MAJLIS Tertinggi Perikatan Nasional (PN) menerusi mesyuarat khas yang diadakan semalam memutuskan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Pas dan Gerakan akan menggunakan lambang PN pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka akan datang.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ketiga-tiga parti tersebut menyatakan persetujuan dan kesepakatan dalam mesyuarat itu yang diadakan bagi membincangkan perkara berkaitan PRN Melaka.

“Saya telah mempengerusikan mesyuarat khas yang dihadiri oleh semua parti komponen – Bersatu, Pas, Star Sabah, SAPP dan Gerakan.

“Mesyuarat khas itu secara khusus diadakan bagi membincangkan hal-hal berkaitan pilihan raya negeri Melaka.

“Bersatu, Pas dan Gerakan sepakat menawarkan calon dalam pilihan raya Dewan Undangan Negeri Melaka dan menggunakan satu lambang iaitu lambang PN,” katanya dalam satu kenyataan.

Muhyiddin berkata, rundingan kerusi-kerusi yang akan ditandingi oleh parti PN akan dimuktamadkan oleh jawatankuasa rundingan kerusi PN.

Majlis Tertinggi PN juga, katanya memutuskan semua parti komponen untuk menggerakkan jentera pilihan raya masing-masing.

Mereka juga diminta menggembleng seluruh tenaga dan upaya bagi memenangi kepercayaan rakyat Melaka agar mencapai kejayaan dalam pilihan raya itu.

Pilihan raya Melaka diadakan berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri pada 4 Oktober lalu, langkah yang diambil selepas empat wakil kerajaan menarik balik sokongan mereka kepada Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md. Ali.

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, parti itu tetap dengan keputusannya untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu pada sebarang pilihan raya.

Ini mendorong Muhyiddin yang kemudiannya mengumumkan bahawa PN akan bertanding di semua 28 kerusi DUN di Melaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here