Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEBUAH keluarga di Taman Desa Jaya, Johor Bahru, kini hidup dalam trauma dan ketakutan selepas mendakwa dimalukan serta diugut ah long.

Seorang lelaki yang dikenali sebagai Ng, 37, berkata, ah long itu turut menyimbah cat merah ke kereta adiknya di rumah ibu bapanya di taman tersebut selain menghantar mesej ugutan kepadanya menerusi aplikasi Whatsapp, pada 8 Oktober lalu.

Ng memberitahu, kejadian bermula apabila adiknya yang bekerja di sebuah kilang di Singapura itu terdesak untuk menggunakan duit dengan melayari aplikasi pinjaman wang dalam media sosial pada awal September lalu.

Katanya, walaupun adiknya berubah fikiran untuk membuat pinjaman, namun individu yang menguruskan pinjaman itu tetap meneruskan urusan terbabit dengan memindahkan wang berjumlah SGD1,000.

“Adik saya tidak bersetuju dengan pinjaman tersebut, namun tetap membuat bayaran penuh beserta bunga. Tidak lama selepas itu mereka memindahkan lagi SGD2,000 kepada adik saya tanpa persetujuannya.

“Setelah tak tahan berkali-kali diganggu ah long itu, adik bertindak menyekat nombor telefon berkenaan. Kini, kami ahli keluarganya di Johor menjadi sasaran mereka pula,” katanya dalam sidang akhbar di Tebrau, Johor Bahru, hari ini.

Anak sulung kepada tiga beradik itu berkata, seorang pemilik akaun Facebook bernama Richard Lou telah memuat naik gambarnya bersama-sama keluarga dengan keterangan mendakwa mereka tidak membayar pinjaman yang dibuat.

Peniaga akuarium itu berkata, dia turut menerima mesej berunsur ugutan menerusi WhatsApp dari nombor telefon berdaftar di Singapura yang mengugut untuk membakar rumah dan keretanya selain menyimbah cat merah.

“Saya turut menerima mesej WhatsApp daripada nombor telefon tempatan yang menghantar gambar pistol selain memberi amaran berhati-hati ketika keluar dari rumah.

“Untuk makluman, saya dan isteri tidak pernah membuat pinjaman daripada siapa-siapa pun. Disebabkan bimbang akan keselamatan kami, saya telah membuat laporan polis di Balai Polis Setia Indah, Johor bahru pada 8 Oktober lalu,” katanya.

Tambahnya, lima hari selepas laporan polis itu dibuat iaitu pada 13 Oktober, dia dihubungi ibunya pada pukul 11.30 malam memberitahu kereta adik bongsunya di rumah Taman Desa Jaya disimbah cat merah.

Katanya, pemeriksaan kamera litar tertutup (CCTV) juga menunjukkan seorang wanita bertindak menyimbah cat merah manakala seorang lelaki menampal notis di pagar rumah yang bertulis ‘ini amaran pertama’.

“Saya tidak mempunyai musuh dan tak pernah membuat pinjaman dengan mana-mana pihak. Saya berharap perkara ini berakhir segera kerana tak tahan lagi hidup dalam ketakutan seperti ini,” katanya yang membuat laporan polis kedua di balai sama pada 14 Oktober lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here