Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

PASUKAN Batalion 5 Pasukan Gerakan Am (PGA) Simpang Renggam menumpaskan sindiket penjualan arak tiruan serta penjualan rokok dan mercun seludup dengan nilai rampasan keseluruhan RM34,651 dalam dua serbuan berasingan di Pontian dan Simpang Renggam, Kluang, semalam.

Pegawai Pemerintah Batalion 5 PGA, Superintenden Dimin Awang berkata, serbuan pertama dilakukan di sebuah pondok di Kampung Sungai Burung Pekan Nanas, Pontian pukul 4.30 petang yang dijadikan tempat memproses arak tiruan.

Beliau berkata, dalam serbuan itu, empat lelaki warga asing berumur lingkungan 19 hingga 44 tahun berada dalam premis tersebut.

“Hasil siasatan awal terhadap suspek dipercayai menjadikan pondok tersebut sebagai tempat memproses dan menjual samsu haram di sekitar kawasan Pontian.

“Tangkapan dan rampasan ini berjaya memutuskan satu rangkaian sindiket penjualan arak tiruan disekitar kawasan Pontian yang menyasarkan pekerja asing disekitar kawasan tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam serbuan itu katanya, polis merampas 210 botol plastik 1.5 liter berisi cecair jernih disyaki samsu, 14 tong 20 liter berisi cecair disyaki samsu, tiga tong gas, dua set dapur dan dua periuk.

Katanya, ini termasuk 22 bungkusan gula serta dua tong berwarna biru serta wang tunai berjumlah RM1,000 dengan anggaran keseluruhan nilai rampasan berjumlah RM15,992.

Dimin berkata, tangkapan dan rampasan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pontian untuk tindakan lanjut dan kes disiasat di bawah Seksyen 75 Akta Eksais 1976.

Mercun seludup yang dirampas dalam serbuan kedua dilakukan PGA di Jalan Parit Haji Hashim, Simpang Renggam, Kluang

Tambahnya, tangkapan dan rampasan kedua dilakukan pada pukul 5.30 petang dengan menahan seorang lelaki warga tempatan dan dua lelaki warga asing berumur lingkungan 21 hingga 29 tahun di Jalan Parit Haji Hashim, Simpang Renggam.

Ujarnya, susulan penahanan suspek tersebut, pihaknya berjaya merampas 29 kotak mercun pelbagai jenama dan 28 karton rokok pelbagai jenama dipercayai diseludup dan sebuah kereta jenis Perodua Myvi SE.

“Hasil siasatan awal terhadap kesemua suspek dipercayai aktif membekalkan mercun dan rokok tidak bercukai ke kedai-kedai runcit
di sekitar kawasan Simpang Renggam. Anggaran keseluruhan nilai rampasan berjumlah RM53,659.

“Tangkapan dan rampasan dibawa ke IPD Kluang untuk tindakan lanjut,” katanya kes disiasat di bawah Seksyen 135(1) Akta Kastam 1967 dan Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957(Akta 207).

Tambah beliau, tangkapan dan rampasan ini berjaya memutuskan satu rangkaian sindiket pengedaran mercun dan rokok tidak bercukai di sekitar kawasan Simpang Renggam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here