PERIKATAN Nasional (PN) tidak akan menarik sokongan di peringkat pusat meskipun kemungkinan berlaku pertembungan dengan UMNO pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang akan berlangsung 20 Nov ini.

Timbalan Pengerusinya, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata ini kerana pihaknya masih menaruh kepercayaan penuh kepada kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam mentadbir negara.

“Tidak terlintas pun di fikiran kami (menarik sokongan) kerana kami lihat kerajaan pada ketika ini sedang belajar berjalan dengan baik dengan usaha yang dipergiatkan melalui gagasan Keluarga Malaysia yang telah dilancarkan.

“Semuanya berjalan dengan lancar, insya-Allah kami akan teruskan (kerjasama) dan kami mohon agar Allah mempermudahkan segala urusan,” katanya yang juga Timbalan Presiden Bersatu ketika ditemui pada sidang media selepas menghadiri Senamrobik Perdana Peja Trophy 2021 yang berlangsung di Padang Bola Sepak Lintau di Ipoh, hari ini.

Pada 22 Okt lepas, Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan parti itu tidak akan bekerjasama dengan Bersatu yang menganggotai PN dalam menghadapi PRN Melaka.

Ahmad Faizal yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata secara peribadi, hubungannya dengan kebanyakan pemimpin UMNO terutamanya yang berada dalam Kabinet juga masih baik dan tidak terganggu dengan sebarang percaturan politik.

“Saya juga lihat ada dalam kalangan rakyat dan pemimpin antara dua kelompok ini masih boleh bekerjasama namun saya tidak menolak kemungkinan berlaku satu atau dua individu yang agak keliru dengan agenda yang sepatutnya dibawa,” katanya.

Selain itu, katanya PN masih membuka pintu rundingan kerjasama dengan semua parti termasuk UMNO dalam memastikan kemenangan berjaya direalisasikan dalam PRN Melaka.

“Seperti yang disebut Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kami sememangnya mahu bekerjasama dengan semua pihak yang nak membangunkan negara, melakukan perkhidmatan terbaik kepada rakyat namun semuanya terpulang kepada mereka,” katanya.

Terdahulu, mengulas mengenai program, Ahmad Faizal yang juga Ahli Parlimen Tambun menegaskan pelbagai aktiviti yang dilaksanakan itu merupakan antara usaha untuk memupuk gaya hidup sihat selain membudayakan sukan dalam kalangan rakyat.

“Saya juga merakamkan penghargaan kepada semua pihak yang telah bekerjasama dalam penganjuran program ini yang telah berlangsung sejak semalam membabitkan sukan bola sepak, senamrobik dan acara berbasikal. Kami berharap program ini akan diperluaskan dari semasa ke semasa,” katanya. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here