PAS Melaka memaklumkan, setakat ini Pas dan UMNO masih belum ada perbincangan mengenai pembahagian kerusi dalam Muafakat Nasional (MN) bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) pada 20 November ini.

Menurut Pesuruhjaya Pas negeri, Datuk Kamarudin Sidek, pihaknya masih menanti jemputan rasmi daripada UMNO untuk berbincang dan bersedia memberikan kerjasama bagi memastikan kesejahteraan politik masyarakat Melayu dan Islam.

“Belum ada lagi (perbincangan rasmi) antara PAS dan UMNO berhubung PRN Melaka, yang ada sekarang hanyalah borak dengan rakan UMNO di kedai kopi,” katanya, hari ini.

Sehubungan itu, Kamarudin menolak desas-desus kononnya Pas sudah mengadakan perbincangan secara sulit dengan UMNO mengenai pembahagian kerusi yang bakal ditandingi.

Sebaliknya, beliau berkata, Pas sudah berbincang dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam Perikatan Nasional (PN) Melaka mengenai pembahagian kerusi dan bakal dimuktamadkan tidak lama lagi.

Susulan itu, beliau menyifatkan kenyataan Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam yang PN akan bertanding di semua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) sebagai sekadar untuk ‘menguji gelanggang perang.’

Katanya, Muhyiddin dipercayai cuba menimbulkan provokasi terhadap UMNO sekadar untuk menguji situasi politik menjelang penamaan calon pada 8 November ini.

Muhyiddin dilaporkan berkata, PN sudah menjangka keputusan UMNO enggan bekerjasama dengan Bersatu, tetapi mengambil pendekatan berhemah untuk menunggu UMNO menyatakan pendirian.

Muhyiddin dipetik berkata, rundingan dalam kalangan parti PN, termasuk Pas dan Gerakan akan diadakan segera untuk memastikan kemenangan gabungan itu dalam PRN.

Mengulas lanjut, Kamarudin berkata, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi sudah ‘mengendurkan tali yang sebelum ini ditarik tegang’ apabila menyatakan kerjasama UMNO dengan PN akan dibawa ke perbincangan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO.

Ahmad Zahid dilaporkan berkata, keputusan muktamad kerjasama antara Barisan Nasional (BN) dengan PN akan diumumkan apabila mesyuarat Biro Politik dan MKT yang diikuti mesyuarat Dewan Tertinggi BN sebelum penamaan calon.

Sehubungan itu, Kamarudin berkata, PAS sentiasa bersedia memberi kerjasama kepada mana-mana parti yang ingin memelihara kepentingan Melayu dan Islam.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), Kamarudin yang bertanding di DUN Duyong tewas kepada Damian Baba Yoe daripada DAP.

PAS Melaka bertanding 24 daripada 28 kerusi DUN Melaka pada pilihan raya berkenaan tetapi tewas semuanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here