Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

PERIKATAN Nasional (PN) tidak menolak akan bertanding di semua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka pada Pilihan Raya Negeri (PRN) yang dijadual berlangsung 20 November ini.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berharap, rundingan dalam gabungan itu dapat dimuktamadkan segera antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Pas dan Gerakan.

Presiden Parti Bersatu itu berkata, keputusan tersebut susulan UMNO memutuskan tidak akan bekerjasama dengan PN.

“Perkara ini ditetapkan ekoran sudah menjangkakan keputusan UMNO yang enggan bekerjasama dengan PN sejak daripada awal lagi.

“Saya sudah agak responnya begitu cuma sebagai satu tindakan berhemah kita nak dengar mereka kata sah dan sekarang mereka kata ‘no way’ dan itu fakta,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pimpinan Tempatan Peringkat DUN Gambir, Tangkak, hari ini.

Semalam Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi membuat keputusan tidak akan bekerjasama dengan Bersatu dalam PRN Melaka pada 20 November ini seperti ketetapan yang telah dibuat pada Perhimpunan Agung UMNO 2020 lalu.

Muhyiddin berkata, pihaknya sudah bersedia untuk hadapi apa sahaja bentuk pertandingan sama ada dua, tiga atau empat penjuru serta situasi tersebut tidak menjadi masalah bagi PN.

Mengenai kewajaran menangguhkan PRN Melaka berikutan berlaku peningkatan kes Covid-19 di negeri itu, Muhyiddin berkata, PRN itu perlu diteruskan.

“Faktanya mereka tidak dapat tangguh lagi, ketika Yang di-Pertuan Negeri memutuskan untuk bubar DUN, telah dinyatakan dalam Perlembagaan bahawa kita perlu mengadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari.

“Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah umum tarikhnya, jadi kita harus menghadapinya. SPR perlu umum prosedur operasi standard (SOP) supaya dapat kawal penyebaran penyakit yang saya rasa mereka tahu apa yang harus dilakukan dan mana yang boleh atau tidak,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here