STOR penyimpanan dipenuhi najis tikus, lebihan tauhu beselerakan dan belacan yang diproses dipijak pekerja.

Itu situasi yang terdedah menerusi operasi sekumpulan 15 anggota Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) Jabatan Kesihatan Pulau Pinang di dua buah premis memproses makanan di Butterworth dan Tasek Gelugor hari ini.

Ekoran itu, kedua-dua premis memproses tauhu dan belacan tersebut diarahkan menghentikan operasi selama dua minggu untuk kerja-kerja pembersihan mengikut Seksyen 11, Akta Makanan 1983.

Ketua Unit Penguatkuasaan (BKKM) Jabatan Kesihatan Pulau Pinang, Mohd. Wazir Khalid berkata, dalam pemeriksaan pertama di kilang memproses tauhu di Kampung Selamat, Tasek Gelugor, pihaknya mendapati kilang itu beroperasi dalam keadaan tidak bersih.

“Selain menjumpai najis tikus di dalam stor, kilang yang telah beroperasi kira-kira 10 tahun ini juga didapati kotor dengan lebihan tauhu berselerakan,” katanya.

Beliau ditemui pemberita dalam operasi itu hari ini yang turut disertai anggota penguat kuasa Bahagian Pelesenan, Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP).

Sementara itu tambah Mohd. Wazir, dalam pemeriksaan kedua di kilang memproses belacan di Butterworth pula, pihaknya mendapati kilang tersebut beroperasi lebih lima tahun tanpa memiliki lesen perniagaan yang sah.

Katanya, kilang itu dipercayai berselindung di sebalik operasi kilang memproses gaharu yang mana pemilik kedua-duanya difahamkan mempunyai ikatan persaudaraan.

Tambah beliau, selain diarahkan menghentikan operasi, pihaknya turut mengeluarkan tujuh kompaun bernilai RM12,000 atas pelbagai kesalahan berkaitan kebersihan terhadap kedua-dua kilang tersebut.

“Malah, kita juga mendapati terdapat pekerja di kedua-dua buah premis berkenaan belum mendapat suntikan tipoid dan mereka turut dikenakan kompaun bagi kesalahan itu,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here