JABATAN Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) mengenal pasti tiga kawasan lintasan gajah di jalan raya di negeri ini.

Pengarah Perhilitan Johor, Aminudin Jamin berkata, laluan tersebut ialah Jalan Kahang-Jamaluang, Jalan Kota Tinggi-Mersing dan Jalan Kluang-Kota Tinggi.

“Jika ternampak papan tanda lintasan hidupan, pengguna jalan raya perlu mengurangkan kelajuan kenderaan.

“Tindakan itu mampu mengurangkan risiko kemalangan, termasuk kemalangan maut, antara manusia dan gajah.

“Sehingga kini, dua kes manusia melanggar gajah direkodkan iaitu pada 1 September 2020 di Jalan Kota Tinggi-Mersing yang menyebabkan kecederaan dan 16 Oktober lalu di Jalan Kluang-Kota Tinggi yang menyebabkan kematian,” katanya ketika dihubungi.

Pada 16 Oktober lalu, seorang penolong jurutera sebuah universiti awam terbunuh selepas Honda City dipandunya terlanggar seekor gajah liar yang keluar dari kawasan hutan pada kejadian di Kilometer 70, Jalan Kota Tinggi-Kluang.

Aminuddin berkata, ada panduan yang boleh diikuti oleh orang ramai sekiranya mereka terserempak gajah bagi mengelakkan haiwan berkenan menjadi agresif.

“Jangan bunyikan hon, rendahkan lampu dan jangan tinggikan lampu kenderaan,” katanya.

Beliau berkata, bagi mengurangkan risiko haiwan berkenaan terdedah kepada konflik dengan manusia, kerajaan sudah melaksanakan langkah perlu seperti mengadakan koridor laluan gajah dan pemasangan sistem pagar elektrik.

“Selain itu, kami melakukan pemasangan kolar satelit pada gajah untuk mengetahui pergerakan haiwan berkenaan selain memudahkan kakitangan jabatan mengambil tindakan awal.

“Pemasangan papan tanda dan had kelajuan di kawasan lintasan hidupan liar dan pemasangan lampu ‘amber light’ di tepi jalan raya kawasan lintasan hidupan liar turut dilakukan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here