prn melaka

WALAUPUN DAP bertegas enggan menerima pencalonan Datuk Norhizam Hassan Baktee, Pakatan Harapan (PH) Melaka pula mempunyai pandangan yang berbeza dalam isu tersebut.

Pengerusi PH Melaka, Adly Zahari berkata, mereka masih membuka pintu rundingan untuk penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Batu itu.

“Perkara ini (penolakan DAP) boleh diselesaikan secara baik. PH tidak mengetepikan pandangan mana-mana pemimpin dalam komponen PH, termasuk kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang menolak penyertaan Norhizam,” katanya seperti dilaporkan BH, hari ini.

Bekas Ketua Menteri Melaka itu menambah, PH tetap mengambil kira pandangan semua pihak dalam pakatan itu dan perbincangan boleh diadakan bagi mencapai persetujuan bersama.

“Saya yakin kenyataan Setiausaha Agung DAP itu mampu diselesaikan dengan baik melalui perbincangan yang akan diadakan secepat mungkin,” jelasnya.

Pada masa yang sama, beliau berpandangan, pemimpin DAP berhak menyatakan pandangan mereka mengenai penyertaan Norhizam dalam mana-mana parti komponen PH tetapi pandangan keseluruhan parti komponen juga harus diambil kira.

Semalam, Guan Eng dilaporkan berkata, partinya tidak akan menerima jika Norhizam dinamakan semula sebagai calon PH pada PRN Melaka.

Norhizam seterusnya mempersoalkan kewajaran Guan Eng enggan menerimanya bertanding sebagai calon Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Memetik laporan FMT, beliau berkata, Guan Eng sepatutnya sedar bahawa DAP tidak mendapat sokongan rakyat terutamanya orang Melayu.

“Saya masuk DAP ke? Siapa DAP nak menghalang saya. Saya tidak kata nak kembali ke DAP, kalau saya masuk PKR, apa kena-mengena dengan Lim Guan Eng? Kalau saya masuk Amanah, apa ada kena mengena dengan Guan Eng? Kalau saya masuk Pejuang, apa kena mengena dengan Guan Eng? Dia orang DAP, jaga sajalah orang DAP.

“Kecuali saya ini orang DAP, saya bukan ahli DAP lagi. Awak pun tahu, rakyat tolak parti Cina ini,” katanya.

Selain isu pencalonan Norhizam, PH Melaka juga berdepan polemik berkaitan tiga penyandang kerusi DUN yang lain itu Datuk Seri Idris Haron, Datuk Nor Azman Hassan dan Datuk Nor Effandi Ahmad.

Mereka merupakan wakil rakyat yang berpaling tadah menyokong usaha PH Melaka membentuk kerajaan negeri yang baharu setelah Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali hilang sokongan majoriti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here