rakyat Melaka

RAKYAT Malaysia termasuk mereka yang tinggal di Melaka hidup menderita selama 22 bulan selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Semuanya gara-gara tersilap memilih Pakatan Harapan (PH) yang terbukti hanya pandai menabur janji-janji palsu semasa berkempen.

Apabila PH diberi peluang oleh majoriti pengundi untuk membentuk kerajaan, mereka gagal mentadbir negara ini dengan baik.

Pertumbuhan ekonomi negara terencat, keharmonian antara kaum dan agama semakin pudar manakala situasi politik pula caca-marba.

Ketaksuban sebahagian besar pemimpin PH untuk menjulang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri telah meledakkan krisis dalaman yang kronik sehingga mengakibatkan Tun Dr Mahathir Mohamad membuat keputusan meletak jawatan.

Apa yang berlaku itu merupakan rahmat bagi rakyat Malaysia apabila kerajaan Perikatan Nasional (PN) di bawah kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mentadbir negara selepas itu berjaya memulihkan negara daripada kerosakan teruk yang ditinggalkan oleh rejim PH.

Namun, mimpi ngeri 22 bulan itu tidak mustahil akan berulang lagi sekiranya rakyat Melaka tersalah pilih sehingga membuka ruang kepada PH yang ditunjangi DAP untuk kembali berkuasa di negeri itu.

Melihat kepada rekod prestasi pentadbiran kerajaan Persekutuan di bawah PN dahulu, calon-calon dari gabungan parti-parti politik tersebut wajar diberi mandat oleh rakyat pada Pilhan Raya Negeri (PRN) Melaka kelak.

Rakyat dapat melihat sendiri betapa jauhnya perbezaan antara cara PH dan PN mentadbir negara dahulu, di mana PN memberi keutamaan terhadap usaha menjaga keselamatan dan kebajikan rakyat dalam situasi pandemik.

Walaupun pihak lawan asyik berpolitik sepanjang masa, kepimpinan PN khususnya Muhyiddin tidak terikut-ikut dengan rentak mereka dan beliau tetap fokus dengan objektif menjaga rakyat.

Begitu juga dengan Pengerusi PN Melaka, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen yang gigih turun padang membantu rakyat walaupun segelintir wakil rakyat lain sibuk berkomplot menjatuhkan Ketua Menteri Melaka.

Sememangnya Melaka memerlukan pemimpin-pemimpin yang berupaya mengemudi negeri itu dalam proses pemulihan ekonomi yang sebelum ini terjejas teruk akibat pandemik.

Jika mereka mahu melihat Melaka kembali gah seperti sebelum pandemik melanda, pilihlah calon-calon yang mewakili PN dan parti-parti yang bekerjasama dengannya.

Seandainya rakyat Melaka tersilap memilih PH atau mana-mana parti yang memusuhi PN, nescaya mereka terpaksa diheret sekali lagi dalam kancah penderitaan sama seperti apa yang dialami selepas PRU-14.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here