SEORANG peniaga kenderaan terpakai diperdaya ‘orang tengah’ dan kerugian RM158,800 selepas lapan kereta terpakai yang dijanjikan tidak diterimanya sehingga kini.

Mangsa, 32, membeli tiga kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Toyota Wish, dua kereta jenis Perodua Myvi, sebuah Honda Stream, Toyota Altis dan Vios pada harga keseluruhan RM158,800 pada Mei tahun lalu.

Bagaimanapun sehingga kini mangsa masih belum menerimanya sebelum menyedari ditipu dan membuat laporan di Balai Polis Jaya Gading, Kuantan, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Negeri, Superintendan Mohd Wazir Mohd. Yusof berkata, mangsa mengenali suspek berusia 35 tahun melalui seorang kawannya pada Mei tahun lalu untuk urusan pembelian kereta tersebut.

“Suspek bersetuju menjadi orang tengah mencari kereta untuk mangsa dab berjanji membekalkan lapan kenderaan tersebut.

“Mangsa setuju dengan harga ditawarkan dan membuat bayaran melalui akaun bank syarikat ke akaun bank suspek dengan 12 transaksi bayaran dalam tempoh Jun hingga awal Ogos tahun lalu,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohd. Wazir berkata, mangsa syak ditipu apabila suspek menghilangkan diri dan gagal dihubungi sejak September tahun lalu.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here