AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Perak menahan 21 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia pada kedudukan kira-kira 15.5 batu nautika di barat laut Kepulauan Sembilan, Lumut, Sabtu lalu.

Kehadiran bot dinaiki PATI tersebut dikesan orang awam pukul 12.20 tengah hari sebelum bot Perkasa 1223 segera ke lokasi berkenaan.

“Hasil siasatan mendapati bot kayu Indonesia yang tidak mempunyai nombor pendaftaran itu menceroboh perairan negara sebelum hanyut sejak dua hari lalu selepas mengalami kerosakan enjin.

“Pemeriksaan terdapat 21 orang warga Indonesia berada di atas bot terbabit dan tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah.

“Akibat kerosakan bot yang dinaiki, mereka terpaksa makan mi segera dengan air laut bagi meneruskan hidup,” katanya ketika sidang akhbar di Jeti Pusat Tahanan Vessel Kampung Bharu, Sitiawan, Lumut, semalam.

Shahrizan berkata, hasil maklumat juga mendapati, terdapat enam tekong warga Indonesia yang mengendalikan bot berkenaan, namun mereka telah melarikan diri dengan sebuah lagi bot dari Indonesia dan meninggalkan kesemua pendatang asing berkenaan di atas bot yang rosak.

Pemeriksaan terdapat 21 orang warga Indonesia berada di atas bot terbabit dan tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah

“Kita percaya ia adalah satu sindiket. Modus operandi mereka, setelah berlepas dari Indonesia, mereka akan menunggu bot nelayan tempatan kita (Malaysia) yang dikendalikan warga Indonesia di sempadan perairan negara dan memindahkan kesemua pendatang asing tersebut untuk menceroboh masuk ke Malaysia.

“Bayaran pergerakan untuk seorang dari Malaysia ke Indonesia dipercayai sebanyak RM1,500, manakala dari Indonesia ke Malaysia RM1,200,” katanya

Menurutnya, kesemua pendatang asing terdiri terdiri daripada 15 lelaki dan enam wanita berumur lingkungan 17 hingga 61 tahun itu, ditahan reman 14 hari bermula Sabtu lalu mengikut Seksyen 5(2) Akta Imigresen 1959/63.

“Hasil siasatan juga mendapati, kesemua mereka pernah ke Malaysia sebelum ini dan bot berkenaan berlepas dari Tanjung Balai, Indonesia pukul 3 pagi pada 14 Oktober lalu menuju ke Sekinchan, Selangor,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here