DESAS-DESUS berhubung kemungkinan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Sarawak diadakan secara serentak adalah tidak benar.

Spekulasi tersebut dinafikan oleh Setiausaha Agung Gabungan Parti Sarawak (GPS), Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Beliau yang Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander memberitahu, kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Sarawak telah menyerahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menentukan tarikh PRN.

“Saya rasa tidak ada keputusan mengatakan pilihan raya Sarawak akan diadakan bersama dengan pilihan raya Melaka.

“Bagi Melaka, kami (Kabinet) akan menyerahkannya kepada SPR untuk memutuskan. Kerajaan negeri (Sarawak) juga menyerahkan kepada SPR untuk membuat panggilan.

“Ini (pilihan raya serentak) mungkin berlangsung jika SPR menganggapnya bagus untuk mengadakannya, tetapi kami tidak berada dalam kedudukan untuk mengatakan demikian.

“Perkara ini untuk SPR memutuskan apakah ia bersedia untuk melakukannya,” katanya seperti dilaporkan Malaysiakini, hari ini.

PRN Melaka mesti diadakan dalam masa 60 hari selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka dibubarkan pada 4 Oktober lalu.

SPR dijangka mengumumkan tarikh PRN Melaka selepas mesyuarat esok.

Bagi Sarawak pula, perintah Darurat masih berkuat kuasa sehingga 2 Februari 2021, sekali gus membayangkan tiada PRN di negeri itu dalam masa terdekat.

Alexander menambah, GPS secara umum berpandangan bahawa PRN Sarawak perlu diadakan segera sebelum musim tengkujuh hujung tahun ini.

Selain itu, katanya, jumlah kes COVID-19 di Sarawak berkurangan manakala kadar vaksinasi sudah melebihi 80 peratus.

“Untuk rekod, Sarawak negari paling awal yang menerima vaksinasi dan kami tidak ingin terjebak dalam situasi keberkesanan vaksin yang semakin lama semakin berkurangan,” jelas Ahli Parlimen Kapit itu.

Alexander menambah, mereka tidak pasti jika akan berlaku lonjakan COVID-19 sekali lagi pada awal tahun depan tetapi mereka berharap situasi itu tidak berlaku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here