JAWATANKUASA Khas Mengenai Rasuah (JKMR) menggesa pihak berkuasa mempercepatkan tindakan undang-undang membabitkan insiden kehilangan barang kes bernilai AS$6 juta berkaitan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pengerusinya, Tan Sri Dr Rais Yatim berkata, JKMR mengambil berat tentang hal ehwal pengendalian barang kes serta kaedah-kaedah lain di bawah SPRM supaya lebih telus dan terhindar dari salah guna kuasa dalaman.

“Rentetan daripada itu, JKMR juga memandang serius tentang imej SPRM dalam beberapa kes kebelakangan ini, termasuk membabitkan beberapa kes berprofil tinggi yang ditarik balik oleh Jabatan Peguam Negara.

“Penelitian terperinci mengenainya merangkumi lunas penyiasatan dan pendakwaan sedang diusahakan dengan pihak berkaitan,” katanya dalam kenyataan media yang dikeluarkan selepas mesyuarat pertama JKMR di Bangunan Parlimen, hari ini.

Pada 20 September lalu, SPRM mengesahkan telah menahan tiga pegawainya bagi membantu siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa dan penyelewengan dalam urusan kes terhadap seorang bekas ketua jabatan.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) juga telah memanggil tiga pegawai SPRM berkenaan dan bekas ketua jabatan tersebut bagi membantu siasatan.

Sementara itu, Rais menambah, mesyuarat berkenaan turut membincangkan hal ehwal berkaitan dengan Kertas Pandora yang ditimbulkan akhir-akhir ini.

“Penelitian akan dibuat sama ada Jawatankuasa Pilihan Khas Tadbir Urus, Integriti dan Anti Rasuah Dewan Negara harus menimbang serta menelitinya dari sudut kesahihan pendedahan terlebih dahulu serta hak-hak rakyat untuk mengetahui aspek yang relevan mengenai perkara berkenaan,” jelasnya.

Dalam perkembangan lain, beliau memberitahu mesyuarat JKMR mengangkat ketetapan bahawa Jawatankuasa Pilihan Khas Tadbir Urus, Integriti dan Anti Rasuah Dewan Negara yang penubuhannya akan dilunaskan dalam Mesyuarat Pertama, Penggal Keempat, Parlimen Keempat Belas, Majlis Mesyuarat Dewan Negara kali ini, akan mengambil tanggungjawab mengenai anti rasuah di Malaysia sebagai urusan rasmi Parlimen sebagaimana dikuatkuasakan oleh Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952.

Menurut beliau, JKMR dalam pada itu, turut mengambil maklum mengenai ketegasan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berhubung pendirian antirasuah, semasa beliau membentangkan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) di Dewan Negara pada 12 Oktober lalu.

Rais berkata, penegasan Ismail Sabri itu dijadikan sebagai petua dan panduan dalam memandu perjalanan JMKR sesuai dengan mandat yang diberikan kepada jawatankuasa khas tersebut di bawah Seksyen 14 Akta SPRM 2009 (Akta 694).

“Sesuai dengan mandat itu, JKMR akan menasihatkan YAB Perdana Menteri membabitkan beberapa aspek antirasuah untuk diambil pertimbangan serius oleh kerajaan dan pertemuan dengan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan berlangsung dalam masa terdekat,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here