SEBELUM ini, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pernah membayangkan partinya menolak kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Namun, seperti yang dijelaskan oleh Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan, perkara itu nampaknya masih belum muktamad.

Kata Ahli Parlimen Pontian itu, isu agihan kerusi dan kerjasama antara UMNO dengan parti politik lain termasuk PAS dan Bersatu akan diputuskan pada mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO akan datang.

Menurut beliau, segala perbincangan mengenai PRN Melaka adalah bergantung kepada keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Kita menanti penuh debaran keputusan SPR Isnin ini. Apa jua keputusannya kita terima dengan hati terbuka,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat MT UMNO di Menara Datuk Onn, Kuala Lumpur, malam tadi.

Penjelasan Ahmad itu sekali gus mengesahkan bahawa masih ada ruang untuk menyaksikan kerjasama antara UMNO dan PAS melalui Muafakat Nasional (MN) serta Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) untuk menghadapi PRN Melaka.

Kenyataan Ahmad Zahid dalam wawancara eksklusif bersama sebuah portal baru-baru ini yang membayangkan UMNO menolak kerjasama dengan PAS dan Bersatu mencetuskan polemik baharu.

Sekiranya UMNO tetap berkeras mahu bertanding dalam PRN Melaka secara solo, ramai pemerhati politik menjangka pertembungan tiga penjuru bakal berlaku di kerusi-kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang mempunyai majoriti pengundi Melayu.

Situasi itu boleh membuka ruang kepada Pakatan Harapan (PH) untuk berkuasa semula di negeri tersebut.

Jika Ahmad Zahid masih tetap dengan pendiriannya itu, rakyat Melaka yang terpaksa menerima padahnya apabila sekali lagi hidup menderita di bawah cengkaman rejim PH.

Sehubungan itu, MT UMNO sewajarnya memikirkan tentang soal rakyat Melaka dan mesti menjadikan misi menghalang PH berkuasa semula sebagai keutamaan tertinggi.

UMNO merupakan sebuah parti yang demokratik di mana setiap keputusan penting dicapai melalui konsensus dalam MT selaku badan tertinggi kepimpinan parti.

Kepentingan dan kelangsungan UMNO mesti diletakkan di atas sekali, jauh mengatasi agenda peribadi mana-mana pemimpin parti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here