SIDANG Assabiqun (veteran) Pas Pusat menafikan parti itu mengkhianati kerjasama dengan UMNO menerusi Muafakat Nasional (MN) apabila dalam masa sama turut menyertai Perikatan Nasional (PN).

Ketuanya, Datuk Dr Mahfodz Mohamed, berkata, piagam MN sebenarnya tidak terbatas kepada UMNO dan Pas sahaja, sebaliknya turut mencakupi permuafakatan dengan orang Melayu Islam lain, yang berkongsi aspirasi sama seperti Bersatu.

Beliau yang juga bekas Ketua Dewan Ulama Pas Pusat, mengakui kerjasama melalui MN adalah lebih kukuh kerana terdapat piagam yang dimeterai secara bersama walaupun dari segi teknikal, ia tidak didaftarkan sebagaimana PN.

“Saya pun tak nampak di mana Pas mengkhianati, walaupun tak sebut nama (Pas) tetapi kita faham. Seolah-olah kita khianati MN, sedangkan kita nak menyelamatkan umat Melayu Islam, sebab itu kita bersama-sama PN.

“Peliknya, yang menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin jadi Perdana Menteri pun membabitkan UMNO. Tak akan naik Presiden Bersatu itu tanpa sokongan UMNO,” katanya kepada Berita Harian.

Berkenaan pendirian Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid bahawa UMNO dan BN tidak akan bekerjasama dengan parti lain pada PRN Melaka, Mahfodz berkata, beliau menghormati pandangan itu walaupun beranggapan ia tidak popular.

Mahfodz berharap Presiden UMNO itu mengkaji secara mendalam sebelum membuat keputusan supaya tidak menyesal di kemudian hari.

“Kena kaji betul-betul, kalau tak berjaya nanti jangan menyesal, semuanya melopong nanti kalau nak lawan tiga penjuru.

“Kalau masing-masing dengan ego masing-masing, maka akan merugikan umat Melayu Islam kerana kita bergabung itu bukan sahaja atas nama MN tapi atas nama perpaduan ummah,” tegasnya.

Sementara itu, Mahfodz optimis hubungan kedua-dua parti menerusi MN boleh diselamatkan melalui rundingan malah Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man bersama beberapa kepemimpinan parti baru bertemu Isnin lalu walaupun tidak secara rasmi.

Beliau melihat pertemuan ‘minum teh’ itu sebagai positif kerana penubuhan MN berlaku sewaktu Mohamad memangku jawatan Presiden UMNO apabila Ahmad Zahid bercuti sementara.

“Pertemuan itu ada membincangkan soal MN, tetapi mereka semua tertakluk kepada keputusan Presiden masing-masing.

“Jadi, tidak tahulah adakah ia (kenyataan Ahmad Zahid) sekadar taktikal atau betul-betul (dimaksudkan),” katanya.

Mahfodz menjelaskan, pendirian Pas adalah konsisten iaitu ‘memperkukuhkan MN, mempertahankan PN’ dan cogan kata itu turut diberi penekanan dalam Mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas yang disertainya baru-baru ini.

“Kita yakin hanya dengan penglibatan ketiga-tiga parti ini, kita boleh mengekalkan kuasa orang Melayu Islam.

“Kita tahulah dulu UMNO kuat, tetapi secara realiti semasa tidak boleh rasa begitu lagi kerana selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), tidak ada satu parti pun yang boleh monopoli, menang bersendirian,” tegasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here