Oleh RAHIMI MOHAMAD

KENDERAAN rasmi kerajaan Melaka jenis Toyota Camry berwarna hitam yang digunakan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Batu, Datuk Norhizam Hassan Baktee dirampas polis selepas bekas Exco itu enggan memulangkan kereta itu sejak minggu lalu.

Kereta terbabit dirampas sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka di tempat letak kereta sebuah kondominium di Jalan Tun Perak, kira-kira pukul 11.20 pagi, semalam.

Ketua Polis Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd. Ali berkata, tindakan dilaksanakan selepas pihaknya menerima laporan polis yang dibuat seorang kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Melaka mengenai keengganan Norhizam untuk memulangkan kenderaan itu.

“Mengikut laporan, Norhizam didakwa enggan memulangkan kenderaan tersebut walaupun satu surat arahan untuk berbuat demikian telah dikeluarkan oleh Ketua Penolong Setiausaha Kanan Kerajaan pada 5 Oktober lalu dan diserahkan kepada pegawai khasnya.

Norhizam Hassan Baktee kereta rasmi
NORHIZAM HASSAN BAKTEE

“Susulan itu, pegawai dan anggota daripada JSJK IPK Melaka bertindak merampas kenderaan tersebut di sebuah tempat letak kereta di Jalan Tun Perak,” katanya dalam sidang akhbar di IPK Melaka.

Sebelum ini, Norhizam menegaskan hanya akan memulangkan semula semua aset kerajaan negeri jika 27 wakil rakyat yang lain turut melakukan perkara sama.

Katanya, selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan, beliau hairan mengapa hanya tiga Exco kerajaan negeri termasuk dirinya diarahkan berbuat demikian.

Sementara itu, Abdul Majid berkata, rampasan dilakukan selepas polis mendapat waran geledah daripada Mahkamah Majistret Ayer Keroh pada hari sama laporan diterima bagi mengesan dan merampas barang kes.

Jelasnya, dalam pemeriksaan tersebut, pihaknya turut merampas satu kad pembayaran elektronik Touch n Go dan satu kad minyak daripada pemandu rasmi Norhizam.

Sehingga kini seramai lima saksi telah dipanggil yang merupakan kakitangan SUK Melaka bagi tujuan rakaman percakapan dan akan memanggil bekas Timbalan Pengerusi DAP Melaka itu dalam masa terdekat untuk mendapatkan keterangan.

“Polis akan memanggil lebih ramai saksi untuk membantu siasatan di dalam kes ini termasuk Norhizam. Siasatan lanjut juga akan dijalankan untuk mengetahui bagaimana kereta berkenaan boleh ditempatkan di kondominum terbabit serta kaitannya dengan pemilik lot tempat letak kereta berkenaan,” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan atas kesalahan menyalahgunakan harta secara tidak jujur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here