DATUK Seri Mustapa Mohamed berkata, peningkatan penyertaan daripada kalangan syarikat tempatan dalam rantaian nilai industri elektrik dan elektronik (E&E) boleh melonjakkan lagi prestasi perdagangan Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) itu berkata, ini termasuk mengurangkan aliran keluar mata wang dalam bergerak ke hadapan.

Sehingga kini katanya, semakin banyak syarikat tempatan telah memulakan perniagaan mereka selepas memperoleh kemahiran teknikal dan pengetahuan semasa berkhidmat dengan syarikat multinasional (MNC).

“Sejak 50 tahun yang lepas, kita telah berjaya mewujudkan ekosistem E&E yang komprehensif, terutama untuk aktiviti pembuatan semikonduktor front-end hingga back-end. Sebahagian besar MNC telah memulakan operasi mereka di sini, termasuk syarikat gergasi industri seperti Intel dan ST Micro.

“Syarikat-syarikat Malaysia juga telah menjadi sebahagian daripada industri, menyediakan produk dan perkhidmatan yang diperlukan oleh MNC dan menjadi sebahagian daripada rantaian nilai global,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan pada penutupan Forum E&E Kebangsaan Malaysia 2021 yang diadakan secara maya hari ini.

Katanya, pendedahan itu membolehkan pemain atau peserta Malaysia mengenal pasti peluang yang muncul dalam rantaian nilai E&E untuk menghasilkan keistimewaan mereka sendiri.

Syarikat domestik katanya, telah memberikan perkhidmatan kepada pelanggan dalam segmen automotif, pengguna, pengurusan tenaga, perindustrian dan perubatan.

“Mereka menyediakan perkhidmatan reka bentuk dan kejuruteraan; penyelesaian yang boleh disesuaikan mulai daripada reka bentuk litar bersepadu (IC), kejuruteraan dan ujian; pembungkusan IC; serta pembuatan modul, peranti sistem dan produk siap,” katanya.

Bagaimanapun ujar Mustapa, seperti yang diketengahkan dalam Aiming High Report Bank Dunia baru-baru ini, Malaysia perlu menangani beberapa isu ketika negara dalam peralihan ke arah negara berpendapatan tinggi.

“Isu-isu ini termasuk kadar pertumbuhan ekonomi yang agak lebih perlahan berbanding kebanyakan negara lain yang telah pun mencapai status berpendapatan tinggi dalam beberapa dekad sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya dibandingkan dengan negara-negara Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD), nisbah cukai Malaysia kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) rendah, perlindungan sosialnya yang tidak mencukupi dan prestasi yang agak lemah dari segi langkah-langkah yang berkaitan dengan pengurusan alam sekitar dan rasuah.

“Keutamaan kita adalah untuk membina semula dengan lebih baik – membangunkan semula ekonomi Malaysia, menempatkan ekonomi Malaysia pada landasan yang lebih kukuh dan membina ekonomi yang lebih kompetitif. Ekonomi global kini mengalami perubahan material dalam perdagangan, perkhidmatan, perjalanan, maklumat dan teknologi.

“Khususnya, rantaian bekalan global disusun semula dengan penyerantauan (regionalisation) yang lebih luas berserta pelbagai sokongan (multi-shoring) bagi mendukung peningkatan fokus terhadap daya tahan. Penyusunan semula seumpama itu akan menghadirkan cabaran dan peluang untuk Malaysia – terutama dalam sektor yang fokus pada eksport seperti industri E&E yang maju,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here