Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

KEADAAN aliran trafik di lebuh raya dan jalan raya di negeri ini dijangka meningkat sehingga 40 peratus hujung minggu ini susulan aktiviti rentas negeri yang bermula hari ini.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Johor, Deputi Superintendan Khairul Azhar Ismail berkata, peratusan itu dijangka melibatkan purata kenderaan harian meningkat kepada 19,000 hingga 21,000 buah kenderaan.

“Bagaimanapun setakat ini keadaan aliran trafik masih terkawal. Anggota polis sentiasa melakukan pemantauan bagi memastikan tiada kesesakan luar biasa berlaku.

“Purata kenderaan yang melalui Lebuhraya Utara Selatan kira-kira 17,000 kenderaan sehari,” katanya ketika ditemui selepas melakukan tinjauan di Tol Kempas-Skudai, Johor Bahru, hari ini.

Deputi Superintendan Khairul Azhar Ismail

Beliau pada masa sama mengingatkan pengguna jalan raya supaya merancang perjalanan dan memastikan kenderaan berada dalam keadaan baik.

“Orang ramai juga diingatkan memastikan tahap kesihatan diri dalam keadaan yang baik selain mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Kebenaran rentas negeri ini juga terpakai kepada kenderaan perdagangan dan tiada sekatan dikenakan kepada kenderaan berat itu untuk beroperasi. Pengguna jalan raya perlu mematuhi peraturan undang-undang lalu lintas,” katanya.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kerajaan membenarkan pergerakan rentas negeri bermula Isnin secara serentak di seluruh negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here