KESAHIHAN rakaman audio yang didakwa mirip seorang pemimpin PAS mempertikai kepimpinan Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang perlu dibuktikan sebelum sebarang tindakan diambil.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, parti itu juga terbuka sekiranya polis akan melakukan siasatan sekiranya menerima laporan.

“Saya sebagai orang undang-undang, tak buat apa-apa komen berdasarkan andaian, andaian perlu dibuktikan dahulu.

“Kalau ada laporan polis, biar polis siasat. Kita ikut undang-undang, kita tak nak main andaian ini,” kata Ahli Parlimen Kota Bharu itu kepada pemberita di Kota Bharu, hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Program Berbasikal Penghijauan Malaysia melalui Kempen Penanaman 100 Juta Pokok di Taman Perbandaran Tengku Anis.

Turut hadir, Ketua Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, Datuk Mohd Ridza Awang dan Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan, Abdul Khalim Abu Samah.

Takiyuddin yang juga Menteri Tenaga dan Sumber Asli berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penularan rakaman audio tersebut sejak semalam di media sosial.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, sebuah kawasan baharu perlu diwartakan sebagai Hutan Simpan Kekal (HSK) berikutan projek pembinaan Lebuh Raya Kota Bharu-Kuala Krai (KBKK) akan turut melibatkan kawasan HSK Ulu Sat yang terletak di Machang.

Takiyuddin berkata, dasar Majlis Tanah Negara telah menetapkan HSK yang diwarta keluar untuk pembangunan perlu digantikan.

“Ada kawasan HSK Hulu Sat di Machang yang terlibat, maka ia (HSK Ulu Sat) perlu digantikan.

“Itu dasar yang perlu dipatuhi dan telah diputuskan oleh Majlis Tanah Negara,” katanya.

Lebuh Raya Kota Bharu-Kuala Krai dijangka siap sepenuhnya pada 2025 dan apabila siap laluan tersebut akan bersambung dengan Lebuh Raya Central Spine Road (CSR) bagi meningkatkan aksesibiliti dan mobiliti laluan ke Pantai Timur.

Mengenai Program Penghijauan Malaysia, Takiyuddin berkata, kerajaan telah menetapkan 50 peratus daripada kawasan tanah negara sebagai kawasan berhutan dan dilitupi.

“Ini adalah komitmen kita termasuk dalam konvensyen antarabangsa, kita kena ada 50 peratus kawasan dilitupi pokok,” katanya

Takiyuddin turut memuji Jabatan Perhutanan Kelantan yang berjaya menanam hampir dua juta pokok setakat Oktober, daripada sasaran tiga juta pokok yang akan ditanam tahun ini.

Program Penghijauan Malaysia melalui Kempen Penanaman 100 Juta Pokok telah dilancarkan bermula 1 Jan lepas, bertujuan untuk meningkatkan kesedaran semua pihak mengenai pentingnya kawasan litupan hijau dan hutan untuk kesejahteraan dan kualiti hidup selain usaha untuk menambahbaik ekosistem dan biodiversiti negara. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here