KEMENTERIAN Pendidikan telah memberi kontrak kepada tiga syarikat untuk membekalkan kit ujian kendiri COVID-19 kepada 140 Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) di seluruh negara.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin berkata, pemberian kontrak kepada ketiga-tiga syarikat tersebut adalah bernilai RM9.72 juta.

Beliau berkata, pemilihan syarikat tersebut dibuat hasil rundingan dan persidangan Jawatankuasa Rundingan Harga dengan enam buah syarikat pada 10 September lalu, sebelum mengenalpasti tiga syarikat yang memenuhi pertimbangan yang ditetapkan oleh KPM. 

“KPM telah mengeluarkan surat setuju terima pada 13 September 2021, kepada tiga syarikat yang berjaya dengan nilai kontrak berjumlah RM9.72 juta. Penghantaran kit ujian saringan kendiri telah disempurnakan oleh syarikat tersebut kepada 140 PPD dan JPN seluruh negara pada 25 September lalu.

“Untuk makluman, pembekalan kit ujian ini adalah untuk sesi pembukaan sekolah pada Oktober hingga Disember 2021,” katanya pada Sesi Pertanyaan- Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat, hari ini, lapor Astro Awani.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Nik Nazmi Nik Ahmad (PH-Setiawangsa) yang meminta Menteri Kanan Pendidikan menyatakan butiran proses perolehan kit ujian kendiri untuk sekolah-sekolah termasuk kos yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian.

Radzi berkata, enam daripada tujuh syarikat pembekal kit ujian yang menepati kriteria yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan KPM telah mengemukakan cadangan kepada kementerian, mengikut tarikh yang ditetapkan iaitu sebelum 6 September.

‘’Asas pertimbangan untuk pemilihan syarikat termasuk kit ujian saringan kendiri COVID-19 menepati spesifikasi yang ditetapkan dan harga tawaran yang menguntungkan kerajaan.

“Selain itu, nilai tambah oleh pihak pembekal, keupayaan syarikat dalam melaksanakan pembekalan dalam kadar segera serta keupayaan syarikat untuk membuat penghantaran ke 140 PPD dan JPN seluruh negara sebelum atau pada, 26 September,” katanya.

Beliau memberitahu, cadangan pembekalan dibuat mengikut zon bagi memastikan syarikat boleh membekal peralatan kit ujian dalam tempoh masa yang ditetapkan.

‘’Memandangkan kit ujian saringan kendiri COVID-19 perlu dibekalkan di sekolah sebelum sesi persekolahan bermula pada 3 Oktober dan atas faktor kesegeraan, KPM telah mengemukakan permohonan untuk melaksanakan perolehan tersebut secara rundingan terus pada 9 Ogos dan ia diluluskan oleh Kementerian Kewangan pada 1 September lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here