MAJLIS Kerja Tertinggi (MKT) UMNO akan membuat keputusan 14 Oktober ini sama ada akan meneruskan atau tidak kerjasama dengan Bersatu dan Pas jika Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka diadakan.

Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, MT akan mengadakan mesyuaratnya pada hari tersebut dan notis telahpun diberikan kepada ahli-ahli MKT.

“Saya rasa tentunya akan dibincangkan perkara itu (kerjasama parti). Ini mesyuarat bulanan yang dipercepatkan, untuk kita muktamadkan apa-apa perkara,”katanya kepada pemberita di Parlimen, hari ini.

Pada Isnin, Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka dibubarkan susulan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali yang hilang majoriti sokongan akibat tindakan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada blok kerajaan, menarik sokongan terhadap kepemimpinannya.

Mengikut Perlembagaan, PRN perlu dilaksanakan dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran DUN.

Sementara itu, Ahmad Maslan tidak menolak kemungkinan akan mengesyorkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob agar menasihat Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat bagi menangguh pelaksanaan PRN Melaka.

Bagaimanapun beliau berkata, beliau yakin perkara itu akan dibangkitkan dalam mesyuarat Kabinet pada Jumaat.

“Itu tentu tanggungjawab Perdana Menteri, terpulanglah kepada beliau. Esok (Jumaat) ada mesyuarat Kabinet, mungkin perkara itu akan dikemukakan.

“Tunggulah keputusan dari semasa ke semasa, saya jangka, perkara yang agak besar ini tentu akan diputuskan dalam mesyuarat Kabinet,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada UMNO akan mencadangkan Perdana Menteri berhubung pengisytiharan darurat di Melaka berikutan terdapat kebimbangan penularan jangkitan COVID-19, seperti yang berlaku pada PRN Sabah sebelum ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here