KERAJAAN tidak akan membuka pintu sempadan negara sewenang-wenangnya, sebaliknya kebenaran kemasukan pengembara bukan warganegara bergantung kepada maklumat situasi COVID-19 dari negara asal mereka, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perdana Menteri berkata buat masa ini kerajaan meletakkan syarat mereka yang lengkap vaksinasi dibenarkan masuk ke negara ini, namun sempadan belum dibuka kepada pelancong.

“Kalau kita lihat dari segi sejarahnya walaupun kita buka pintu negara kita kepada warganegara asing untuk masuk tetapi perkembangan di negara asal pengembara itu juga diambil kira.

 “Setiap tindakan kerajaan kita dapat pandangan dan cadangan Kementerian Kesihatan (KKM) yang buat penilaian risiko, kita tidak buka (sempadan) sewenang-wenangnya,” katanya pada sesi soal jawab pada persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

Ismail Sabri menjawab soalan tambahan Senator Datuk Razali Idris sama ada kerajaan mempunyai pelan krisis pengurusan COVID-19 nasional sekiranya pintu sempadan dibuka, akan berlaku lonjakan kes dan penularan varian baharu seperti yang berlaku di negara lain.

Perdana Menteri berkata,kemasukan warganegara dan warga asing seperti pelajar, diplomat, golongan profesional serta pelabur asing telahpun mula dibenarkan pada Jun tahun lalu semasa Fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan ketika itu.

‘’Bagaimanapun kebenaran masuk ini adalah tertakluk kepada SOP dan syarat-syarat yang ditetapkan termasuka menjalani kuarantin wajib di pusat-pusat kuarantin wajib yang telah disediakan,’’ katanya.

Ismail Sabri berkata, dii bawah Pelan Pemulihan Negara, kerajaan sentiasa menambah baik SOP berkaitan perkara itu dan bermula pada 12 Ogos lalu, pengembara warganegara dan bukan warganegara yang telah menerima imunisasi lengkap boleh membuat permohonan untuk menjalani kuarantin wajib di rumah atau tempat kediaman.

‘’Namun,  kebenaran ini hanya boleh diberikan tertakluk kepada penilaian risiko oleh pihak KKM dan pemohon masih perlu menjalani ujian saringan COVID19 sebelum diberikan kebenaran tersebut,’’ katanya.

Dalam hubungan ini, kata beliau,, persediaan melalui garis panduan terperinci serta penilaian risiko oleh KKM akan dijalankan terhadap setiap pengembara berdasarkan kepada permohonan untuk kuarantin di rumah atau tempat kediaman.

‘’Kerajaan sentiasa memberikan keutamaan terhadap pematuhan SOP, meningkatkan penerapan amalan kawalan kesihatan awam dan penekanan kepentingan suntikan imunisasi kepada seluruh rakyat Malaysia.

‘’Secara keseluruhannya, pihak Kerajaan telah melakukan pelbagai persediaan serta kelonggaran yang diberikan dibuat secara berhati-hati dengan mengambil kira perkembangan di seluruh dunia dan juga keutamaan untuk pemulihan ekonomi,’’ katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here