BIRO Politik Bersatu membuat ketetapan menggugurkan keahlian Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Telok Mas Noor Effandi Ahmad serta-merta mengikut Fasal 10 perlembagaan parti itu.

Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, ketetapan itu akan disahkan dalam Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi parti akan datang.

Katanya, biro itu juga melahirkan rasa amat kecewa dengan tindakan empat ADUN yang menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Melaka  Datuk Seri Sulaiman Md. Ali sehingga membawa kepada pembubaran DUN ketika rakyat berdepan ancaman pandemik Covid-19.

“Biro Politik Bersatu berpendapat bahawa kemelut politik ini berpunca daripada masalah dalaman parti politik tertentu dan ia bertambah parah apabila terdapat pihak tertentu yang mengambil kesempatan tanpa memikirkan kebajikan rakyat serta kepentingan negara ketika ini yang masih di peringkat awal proses pemulihan,” katanya dalam kenyataan.

Hamzah juga berkata, biro itu akan mengadakan mesyuarat hari ini bagi membincangkan perkembangan politik terkini di Melaka.

‘’Biro Politik Bersatu turut berpendirian kemelut politik di Melaka perlu diselesaikan mengikut lunas Perlembagaan negeri berkenaan dan Perlembagaan Persekutuan dengan mengambil kira kepentingan rakyat.

Selain Noor Effandi, ADUN yang menarik sokongan terhadap kepimpinan Sulaiman \pada Isnin lepas ialah Datuk Seri Idris Haron (Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (Pantai Kundor) dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu).

Semalam, Suruhanjaya Pilihan Raya menerima pemakluman rasmi berhubung pembubaran DUN Melaka penggal ke-14 dan satu Pilihan Raya Negeri perlu diadakan dalam tempoh 60 hari daripada tarikh pembubaran itu.

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here