KETIKA ditanya oleh portal Malaysiakini adakah UMNO akan bekerjasama dengan Bersatu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka jika diadakan, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi melalui pesanan teks menjawab…’’Saya minta maaf..No Way’’.

Jawapan tegas Ahli Parlimen Bagan Datuk itu bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana UMNO sudahpun memutuskan untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) tetapi apabila Pengerusi Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab.Rauf Yusoh mendedahkan parti itu cuba menyelamatkan Kerajaan Negeri Melaka dengan meminta pertolongan DAP, ia mengejutkan banyak pihak.

Dan kenyataan Ab.Rauf itu mewujudkan persoalannya adakah ini bermakna UMNO sudah bersedia bekerjasama dengan Pakatan Harapan termasuk DAP asalkan dapat menubuhkan Kerajaan Pusat pula selepas ini ?

Timbul juga persoalan, adakah apa yang dilakukan oleh Ab.Rauf itu mendapat restu atau ‘lampu hijau’ daripada Ahmad Zahid? Kenapa dengan Bersatu begitu tegas menolak walaupun Perikatan Nasional (PN) berkata  sedia berunding untuk bekerjasama  dengan UMNO dalam PRN Melaka?

Kenyataan Ab. Rauf dalam wawancara bersama Sinar Harian yang mengakui UMNO dan Barisan Nasional (BN)  berunding dengan DAP bagi menyelamatkan kerajaan negeri Melaka daripada runtuh, malam sebelum empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md.Ali dianggap sesetengah pihak sebagai ‘minta ehsan’ parti itu.

Ab. Rauf berkata beliau mengadakan pertemuan dengan pucuk pimpinan DAP Melaka bagi melakukan perundingan bertujuan menyelamatkan kerajaan negeri pimpinan Sulaiman, selain menawarkan beberapa penyelesaian, namun ditolak parti seteru mereka itu.

“Saya cakap terus terang saya berunding malam sebelum itu dengan kepemimpinan DAP, saya menawarkan beberapa solusi untuk kita membendung supaya ini (kerajaan negeri tumbang) tidak berlaku.

“Tetapi adalah lebih malang saya melihat ia tidak diterima pimpinan DAP pada waktu itu,” katanya.

Isnin lalu, bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron bersama tiga lagi ADUN Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) dan Bebas mengumumkan menarik sokongan terhadap kerajaan negeri pimpinan Sulaiman.

Tiga ADUN terbabit adalah Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas) dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu).

Ab. Rauf yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka ketika mengulas lanjut, berkata perlu diperjelaskan bahawa beliau bukan mewakili kerajaan negeri, sebaliknya mewakili parti.

“Ini bukan kerajaan negeri, ini antara parti. Saya tidak mewakili kerajaan negeri sewaktu saya berjumpa dengan pucuk pimpinan DAP,” katanya.

Kata Ab.Rauf beliau berjumpa dengan pucuk pimpinan DAP atas dasar turut mewakili Barisan Nasional (BN) negeri dengan pertemuan diatur oleh seorang pemimpin UMNO yang tidak dinamakan.

“Saya menawarkan seperti mana diputuskan dalam sidang dewan yang lepas, yang mana YAB KM (Ketua Menteri) menawarkan kumpulan parti pembangkang ini jadi rakan strategik untuk membina semula Melaka dan tawaran itu dibuat secara rasmi dalam sidang DUN baru lepas,” katanya.

Bagaimanapun, perundingan bersama DAP itu tidak membuahkan hasil yang diharapkan walaupun usaha ‘memujuk’ dibuat, sambil menyatakan kesediaan kerajaan negeri bersama pembangkang untuk bersama-sama membangunkan negeri berkenaan, selain mengelak ketidakstabilan politik.

“Kenapa kita nak runtuhkan kerajaan negeri, dan kenapa tidak kita bersama-sama (merujuk kepada DAP) dengan tawaran yang dibawa Ketua Menteri supaya kita dapat duduk?

“Saya katakan kepada beliau (pimpinan DAP), saya ‘hope for the best’ (berharap yang terbaik), untuk kita duduk bersama-sama dan tidak menjejaskan kestabilan politik negeri memandangkan suka tidak suka pilihan raya umum pasti akan berlaku tidak berapa lama lagi,” katanya.

Katanya, beliau mengetahui gerakan yang sedang diatur empat ADUN terbabit dan mendakwa turut melihat kandungan akuan berkanun (SD) yang antara lain membabitkan lantikan seorang bekas Ketua Menteri kembali dilantik ke jawatan itu.

“Jadi, dalam perbincangan tersebut (bersama DAP), (telah dikatakan) jangan kita rosakkan kerajaan negeri ini kerana kita berada dalam suasana pandemik yang baharu masuk fasa tiga, rakyat baharu nak pulih kehidupan, dan menjalani kehidupan seperti biasa,” katanya.

Beliau berkata, ‘serangan hendap’ dilakukan untuk menjatuhkan kerajaan negeri tidak mencerminkan pementeraian Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik, dilaksanakan di peringkat negeri.

“Tetapi mengapa kita perlu gegarkan politik Melaka ini dengan gerakan serang hendap terancang, dan saya berterus terang memang ada perbincangan (bersama DAP) saya secara tidak rasmi pada malam sebelum hari kejadian,” katanya.

Ab. Rauf berkata, malangnya tawarannya berdamai tidak disambut.

“Jika disambut tidak berlaku agenda serang hendap pada hari Isnin. Apa yang berlaku pada Isnin bukan berlaku dalam sekelip mata, ia sudah dirancang begitu rapi,” katanya.

Mengulas berkenaan perancangan UMNO dan BN Melaka menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN), beliau berkata sekiranya mahu menang kembali, UMNO dan BN negeri memerlukan bilangan kerusi mencukupi.

“Dalam politik seninya ada 1,001 kemungkinan. Saya tidak menolak Melaka ini dijadikan PRN contoh, menjurus PRU akan datang dalam bentuk gabungan parti yang mahu bersama-sama dengan UMNO atau UMNO berdiri dengan sendirinya,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here